Nyomkövető chipet kapnak a Mount Everest mászói

A 2024-es Mount Everest-szezon előtt Nepál új követelményt jelentett be, miszerint minden hegymászónak nyomkövető chipet kell bérelnie és használnia az útja során. „A neves cégek már eddig is használták őket, de mostantól minden hegymászó számára kötelezővé vált" – mondta Rakesh Gurung, Nepál turisztikai hivatalának igazgatója a CNN-nek.

Tavaly Nepál 478 hegymászási engedélyt adott ki. 12 hegymászó halálát erősítették meg a hegyen, további ötnek pedig hivatalosan nyoma veszett. A fotó illusztrációForrás: Daniel Prudek/Shutterstock

A chip használata baleset esetén lerövidíti a keresési és mentési időt. A nyomkövető chipek a globális helymeghatározó rendszert (GPS) használják a műholdakkal való információcserére. A hegymászók fejenként körülbelül 5 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek a chipekért, amelyeket a kabátjukba varrnak. Amint a hegymászó visszatér, a chipet eltávolítják, visszaadják a nepáli kormánynak, és megkapja a következő hegymászó.

A világ tetején történő mentés még a legjobb körülmények között is kockázatos. A fotó illusztrációForrás: Squirrel photos/Pixabay

A 8.849 méter magas Mount Everest megmászására vállalkozók többsége Nepálon keresztül próbálkozik, és fejenként 11.000 dollárt (38 millió forintot) fizetnek a mászóengedélyért. Ha hozzávesszük a felszerelés, az élelmiszer, az oxigénpalackok, a serpa vezetők és egyebek árát, a hegy megmászása 35 000 dollárba (több mint 120 millió forintba) kerül. A hegy megmászása akár két hónapig is eltarthat. Az időjárás egy nagyon szűk ablakban, általában május közepén alkalmas a csúcsmászásra.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek