Történelmi pillanat a hegymászásban: a Mount Everest meghódítására indul a mindkét lábát elvesztett veterán

A brit hadsereg egyik veteránja, aki mindkét lábát elveszítette Afganisztánban, elhatározta, hogy beírja magát a hegymászás történelmébe, és elindult meghódítani a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet – olvasható a BBC oldalán.

Hari Budha Magar, a Gurkha-ezred egykori katonája – akinek mindkét lábát a térdétől lefelé amputálták – azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ő legyen az első ember, aki így éri el a Mount Everest csúcsát. 

Hari az expedíciójával inspirálni szeretne másokatForrás: Facebook/Hari Budha Magar

A 43 éves, Kentben élő férfi vasárnap indult útnak, miután két hetet várt az alaptáborban a megfelelő időjárásra. Azt mondta, reméli, hogy expedíciójával inspirálhat másokat, és megváltoztathatja az emberek felfogását. Hozzátette, hogy nagyon izgul, de családja és barátai támogatása át fogja segíteni a legnehezebb pillanatokon.

Első kihívása az volt, hogy átkeljen a Khumbu-gleccseren, ugyanis innen vezetett az út az alaptáborba. Csapata azt mondta, hogy Hari biztonságosan megbirkózott a jégesésen, és pihent, mielőtt továbbment volna a második táborba, ami 6400 méter magasan található.

A legnagyobb kihívás eddig az volt, hogy átkelt a jeges gleccserenForrás: Facebook/Hari Budha Magar

Hari 2010-ben vesztette el mindkét lábát, amikor rálépett egy rögtönzött robbanószerkezetre (IED) Afganisztánban.

A háromgyerekes apa akkor azt hitte, hogy vége az életének, de miután elkezdett síelni, golfozni, kerékpározni és hegyet mászni, visszanyerte az önbizalmát és az életbe vetett hitét. A Mount Everest expedíciója várhatóan még egy hétig tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek