A házaspár, aki oxigénpalack nélkül mászta meg a Mount Everestet

Francys Arsentiev volt az első amerikai nő, aki elérte a Mount Everest csúcsát 1998. május 22-én, oxigénpalack nélkül. Az expedícióban férjével együtt vett részt, ám visszafelé, az ereszkedés során elszakadtak egymástól. 

A házaspár célja az volt, hogy oxigénpalack nélkül másszák meg a Mount Everestet

A kép illusztráció
Forrás: Shutterstock/Sumankyal

Francys Yarbro hat éves volt, amikor édesapja a Colorado hegységbe vitte kirándulni, és beleszeretett a hegyekbe.1992-ben feleségül ment Sergei Arsentievhez és együtt hódoltak szenvedélyüknek, többek között megmászták az 5800 méter magas Goodwill csúcsot is. Francys volt az első amerikai nő, aki lesíelt az Elbrusról, a Kaukázus legmagasabb hegyéről. Akkor határozta el, hogy ő lesz az első amerikai nő, aki megmássza a Mount Everestet pótlólagos oxigén használata nélkül – írja a Life.hu. 

1998-ban Francys és Sergei Arsentiev megérkeztek az alaptáborba, majd megkezdték az akklimatizációs mászásokat. Május 17-én hagyták el az alaptábort, egy nappal később pedig megérkeztek 7700 méterre, a jelenlegi kettes táborba.

Május 19-én már 8200 magasban voltak, és az volt a terv, hogy május 20-án hajnali 1 órakor megkezdik a csúcstámadást. Úgy érezték, hogy jó formában vannak, el is kezdtek mászni a csúcs felé, a fejlámpájuk azonban meghibásodott, ezért vissza kellett fordulniuk.

Ezután ismét eltöltöttek egy napot 8200 méteren, ahol lehetetlen volt igazán pihenni, regenerálódni, és az oxigénhiány is rengeteg energiájukat felemésztette. Május 21-én ismét nekivágtak a csúcstámadásnak, de ezúttal a kedvezőtlen időjárás fordította vissza őket. Ők azonban nem hátráltak meg, és május 22-én újra nekivágtak a nagy kalandnak, de a pótlólagos oxigén hiányában csak nagyon lassan tudtak haladni, és későn értek fel az Everest csúcsára.

Ettől függetlenül a céljukat elérték, Francys Arsentiev lett az első amerikai nő, aki oxigénpalack használata nélkül hódította meg a Mount Everestet.

Francys Arsentiev a Mount Everest csúcsánForrás: digital.denverlibrary.org

Lefelé már csak nagyon lassan tudtak haladni, ráadásul be is sötétedett, így észre sem vették, hogy elszakadtak egymástól. A férj, Sergei lejutott a 8200 méteres táborba, feleségét azonban hiába kereste, Francys valahol elakadt útközben. A folytatást, és hogy mi is történt a párral ezután, a Life.hu cikkében olvashatod el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek