Így élnek az emberek a jeges Antarktiszon

A jéghideg Antarktiszon nagyon nehéz az élet, hiszen kis helyen zsúfolódik össze a személyzet, konzerveken élnek, csupán 90 másodpercig zuhanyozhatnak és előfordul, hogy saját magukat kell megműteniük. Izgalmas beszámolók a jeges kontinensen élő személyzet tagjaitól.

A UK Antarctic Heritage Trust egyik szezonjának személyzeteForrás: UK Antarctic Heritage Trust / Facebook.com

1959-ben 12 ország – köztük Chile, Japán, Ausztrália és az Egyesült Államok – aláírta az Antarktiszi Szerződést, amelyben vállalták, hogy a hetedik kontinenst „kizárólag békés célokra" használják. Ennek eredményeképpen ott nincsenek katonai bázisok, bár katonai repülőgépek és hajók szállíthatnak embereket és ellátmányt.

Mindössze néhány ezer ember mondhatja el magáról, hogy az Antarktiszon élt. Mégis, annak ellenére, hogy idegenekkel kell együtt aludni, egy zuhanyzás csak 90 másodpercig tart és a magánélet egyenlő a nullával, vannak olyan bátor utazók, akik úgy gondolják, hogy minden kihívás megéri. Keri Nelson egy közülük.

A minnesotai születésű nő 2007-ben ment először a fehér kontinensre, hogy gondnokként dolgozzon a McMurdo bázison, a három amerikai előőrs egyikén. Mostanra már 16 antarktiszi szezonon van túl, és mindhárom állomáson dolgozott már.

Nyári tábor felnőtteknek

Az októbertől márciusig tartó nyári hónapokban akár 1000 ember is lehet a McMurdo Bázison, a tudósoktól az ácsokon át a mosogatókig. A személyzetnek általában több munkaköre is van.

Evan Townsend, az Antarktisz-zászló megalkotója például ott töltött ideje alatt dolgozott a konyhában, pultosként és a kézműves szobát is vezette.

„Ez egy egész város. Teljes évszakokat tölthetsz ott, nem sok emberrel találkozol, és az állomásokon nagyon sok a dolgod. Állandóan csak nyüzsgés, nyüzsgés, nyüzsgés." – mondja Keri Nelson a legnagyobb bázisról, a McMurdóról. Az emberek a szezon során váltanak az állomások között, vagy expedíciókra és kutatóutakra mennek.

Az antarktiszi posta épületeForrás: UK Antarctic Heritage Trust / Facebook.com

Bár van néhány modern felszerelés – egy szoba filmnézésre, egy kézműves szoba, egy edzőterem – a bázis klubház jellege sok lehetőséget kínál a társasági életre. Nelson szervezett már kifutós divatbemutatókat, és zenélt a „jégzenekarokban", amelyek gyakran megalakulnak egy-egy szezon alatt.

A McMurdótól mindössze három kilométerre található az új-zélandi Scott bázis, és a személyzet tagjai néha átutaznak a Ross-szigetre, hogy meglátogassák amerikai kollégáikat, részt vegyenek a zenekari próbákon, a könyvklubok találkozóin és a filmmaratonokon. Egyes munkatársak önkéntesként jóga-, nyelv- vagy egyéb órákat is tartanak.

„Az Antarktiszon megtanultam a hip-hop táncot és a thai masszázst" - mondja Chris Long, aki állítása szerint „Új-Zéland legtávolabb élő családjából" származik. 19 évesen, az utolsó pillanatban vállalt egy munkát az Antarktiszra tartó orosz jégtörő hajó konyháján. A munkát „abszolút utálta", de útközben megtalálta a hivatását.

Tévhitek az Antarktiszról

Laura Bullesbach 2024 márciusában véget ért antarktiszi szezonja sokkal nyugodtabb volt. Egyike volt annak a féltucatnyi embernek, akik a világ legdélebbi postahivatalánál, a UK Antarctic Heritage Trust által kezelt Port Lockroy-nál dolgozott. „A sziget akkora, mint egy futballpálya, és egy kunyhóban élünk együtt, ahol alapvetően két szoba van. Nincs folyóvizünk, ezért nincs zuhanyzó, nincs rendes öblítéses WC, és mindig egymás hegyén-hátán vagyunk.

Laura szerint az egyik gyakori tévhit, hogy a távoli kontinensen unalmas az élet. Port Lockroyban a napi feladatok mindenkit lefoglaltak, az olyan alapvető életviteli feladatoktól kezdve, mint például az ételek elkészítése, egészen az olyan komolyabb feladatokig, mint a víz vizsgálata a partra mosott műanyag után, és a sziget pingvinkolóniájának nyomon követése.

Amikor magán-, tudományos vagy kereskedelmi hajók látogattak Port Lockroyba, Laura és a csapat többi tagja felment a fedélzetre, hogy oktatási célú előadásokat tartson, szuveníreket áruljon és leveleket vegyen fel. Voltak azonban előnyök is: gyakran használhatták a fedélzeti zuhanyzókat, és néha friss gyümölcsöket és zöldségeket vihettek magukkal a szigetre, hogy kiegészítsék a konzerv- és szárított élelmiszerekből álló készletüket.

Versenyeznek a lehetőségért, hogy feltakarítsák a hányást

Hacsak nem egy nagyon speciális területen dolgozó tudós vagy, a legjobb esélyed az Antarktiszon való életre az, ha az egyik állomáson segédmunkára jelentkezel.
Nelson annyira elszánt volt, hogy Denverbe utazott, hogy részt vegyen a McMurdo állásbörzén. Miután kezdetben elutasították a mosogatói állásra jelentkezését, a gondnoki állásra már úgy jelentkezett, hogy hangsúlyozta, ápolónői képesítéssel rendelkezik.

Elmondása szerint az egyik interjúkérdés az volt, hogy "Mi volt a legundorítóbb dolog, amit valaha takarítottál?". Ez bejött. Az első takarítói munkája óta Nelson különböző antarktiszi állásokat töltött be, és végül az állomás adminisztrátorává lépett elő.

A fizetés alacsony volt, de Nelsont ez nem érdekelte. Meg akarta tapasztalni, hogy milyen az Antarktiszon élni. A munkáltatója fedezte az étkezést, a szállást, az ellátást, valamint az utazást.

De egy antarktiszi állás megszerzése nem csak a megfelelő önéletrajzról szól. A hosszú ideig tartó, zárt helyen való élet egy bizonyos személyiséget igényel.

„Lehetsz csodálatos mérnök vagy tudós, de ha nem tudsz egy kis kunyhóban vagy egy kis állomáson élni három másik emberrel, vagy esetleg egy állomáson 40 másik emberrel a nyáron, akkor nem vagy alkalmas a munkára. Nem számít, mennyire vagy jó a munkádban. Az a legfontosabb, hogy be tudj illeszkedni a csapatba. Nem akarsz ellenségeket szerezni egy ilyen környezetben" – mondja Long.

Mit csomagoljon aki az Antarktiszra készül?

Laura és kollégái fejenként két táskányi holmit vittek magukkal. "Három pulóver, két nadrág, sok zokni, nagyjából elég. A másik táskában higiéniai termékek és egy-egy társasjáték volt, hogy esténként mindannyian jól érezzük magunkat."

A nagyobb és jobban felszerelt táborokban élőknek megvan az az előnyük, hogy felhasználhatják azt, amit az előző lakók hátrahagytak. Nelson szerint a McMurdóban volt egy kölcsönkönyvtár könyvekkel és DVD-kkel, valamint felszerelésekkel, ruhákkal és egyéb apróságokkal, amik hasznosak lehetnek. Voltak orvosi felszerelések is, az alapvető kötszertől és géztől kezdve az olyan komolyabb felszerelésekig, mint a defibrillátor.

Vannak kockázatai, ha valaki úgy dönt, hogy a világ leglakhatatlanabb helyén él és dolgozik. Az olyan nagyobb táborokban, mint a McMurdo, képzett egészségügyi szakemberek vannak, akik sokféle beavatkozást el tudnak végezni. Ha azonban valakinek komolyabb műtétre vagy sürgős kezelésre van szüksége, a betegnek meg kell várnia, amíg egy hajó vagy csónak elviszi a legközelebbi városba, ami két-tíz napot is igénybe vehet.
Egy súlyosabb esetben egy orosz orvos-tudós, miután észrevette, hogy szétrepedt a vakbele, sürgősségi műtétet hajtott végre magán.

Nelson azt mondja, hogy az Antarktisz olyan békét ad neki, amelyet sehol máshol nem tudna megismételni.

Amikor ott vagyok, pontosan olyan aprónak érzem magam, mint amilyen kicsi vagyok ebben az univerzumban. Nem kisebbnek, de nem is nagyobbnak."

(Forrás: cnn.com)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek