Közelebb hozzuk Új-Zélandot! Top 10 látnivaló

Új-Zéland nem az az ország, ahova a hétvégén kiruccanunk, és utazás előtt egy-két héttel megvesszük a repülőjegyet. A déli féltekén található és két nagyobb, valamint több kisebb szigetből álló szigetország meglátogatása komoly előkészületeket igényel. De álmodozni lehet róla, az pedig nem kerül semmibe, hogy megismerjük az érdekességeit és látnivalóit.

Jelenleg az egyik legkedveltebb elfoglaltság Új-Zélandon, a flmforgatási helyszínek felkeresése és a vezetett túrák, amik a legszebb, filmekben felbukkant helyekre viszik el az utazókat. És most nem csak a Gyűrűk Ura helyszíneiről, vagy éppen az életre kell Hobbiton "dombról" van szó. 

Forrás: ©Tourism New Zealand / newzealand.com-gallery

A legrissebb produkció, ami itt készül Új-Zélandon, az "A zászlónk halált jelent" (Our Flag Means Death) című HBO Max sorozat második évada, nem mással a főszerepben, mint az új-zélandi születésű Taika Waititivel. A sorozat szinte teljes egészében Aotearoa vidékén játszódik, mely egybe sűríti a szigetország legszebb természeti látnivalóit, a hatalmas vízesésektől a csodás tengerpartokon át a rejtelmes erdőkig.

Rotorua

A természeti szépségek soránál maradva, ajánlott látnivaló Rotorua város környéke, mely a Wai-O-Tapu park területén helyezkedik el, így a városból kilépve csodás geotermikus képződmények között sétálhatunk, megcsodálhatjuk a színes forrásokat, a gejzírek gőzkitöréseit.

Forrás: ©Michal Klajban / CC-BY-SA-4.0

Ha tutira akarunk menni, akkor a szállodánkban érdeklődjük meg mikor tör ki pontosan a közeli Lady Knox gejzír, ugyanis minden nap ugyan abban az időben fortyan fel.

Waitomo barlang

Ezt a fénylő barlangot vétek lenne kihagyni, ott van minden Új-Zélanddal kapcsolatos listán, és nem véletlenül. A barlang Hamilton városától nem messze található. Egy mészkő barlangról van szó, aminek belsejében a Styx névre keresztelt folyó folyik.

Forrás: THL/Shaun Jeffers/Waitomo Glowworm Caves/Facebook

Ezen tudunk csónakázni, és közben csodálni a barlang falán élő világító élőlények ezreit. A barlang varázslatos világát kb. 20 fős csónakokban utazva lehet felkeresni, akik jártak már itt, azok szerint olyan a látvány, mintha a Tejút alatt hajóznának egy karnyújtásnyira. 

Milford Sound

Új-Zéland egyik legfelkapottabb nevezetessége a Fiordland Nemzeti Park északi részén található. Mivel sok csapadék esik errefelé, a fjord környékén mindenhol vízesések zubognak alá, mesébe illő a látvány. A mélykék vízű gleccsertavat pedig elképesztő hegycsúcsok veszik körül. Nehéz ennél szebb fotótémát találni.

Ferenc-József és Fox gleccserek

Új-Zéland feltérképezése a 19. század második felében ért véget. Ekkoriban az ország egyik első turisztikai központja a Ferenc-József gleccsernél akalult ki, melyet az uralkodó egy német tisztelője nevezte el. A Fox-gleccserrel együtt, ez a Westland déli részének leglátogatottabb természeti szépsége. De nem árt felkészültnek lenni, a kanyargós túrautakat csákánnyal és hágóvassal lehet csak leküzdeni.

Bay of Islands

Ahogy a neve is modja, az öböl területén 144 sziget található, elzárt tengerpartokkal, homokfövenyes strandokkal, szinte teljesen zavartalan élővilággal. Ha az ország ezen részére utazunk, természetes környezetében láthatunk bálnákat, pingvineket, delfineket és fókákat is, amint a napsütötte sziklákon heverésznek.

Kaikoura

Forrás: Ulrich Lange, Dunedin, New Zealand / CC-BY-SA-3.0

A szigetország konyhája igen változatos, egyszerre őrzi a maori szokásokat és ízeket, de közben szeret újítani is. Konkrét gasztronómiai régiói vannak. Ilyen például Auckland és a Waiheke szigetek, vagy éppen a Kaikoura-félsziget, ahol minden  a tenger gyümölcseiről szól. Az itteni séfek és szakácsok mesterien készítik a friss rákból, kagylóból, kék tőkehalból vagy más tengeri finomságból álló fogásokat.

Wellington a főváros

Wellington botanikus kertje fogaskerekű vasúttal érhető elForrás: Shutterstock/Victor Maschek

A 400 ezres főváros a Cook-szoros partján, a Déli-szigettel szemben épült fel. Egyik legfontosabb látnivalója a modern Te Papa Múzeum, ami rögtön a part mellett épült fel. Jó program lehet egy menet a Wellington fogaskerekűvel, amivel feljuthatunk a Kelburn kilátóhoz, de ingyenesen meglátogathatjuk a régi és a méhkasnak becézett új Parlamentet a környező rózsakerttel és parkkal.

Auckland

Auckland színeiForrás: Shutterstock/Rudy Balasko

A szigetország legnagyobb városa Auckland. Egyik legérdekesebb és látogatottabb látnivalója a 328 méter magas Sky Tower kilátótorony, ahonnan csodás látvány tárul az utazók elé. Szintén érdemes megnézni a város legmagasabb pontján épült Háborús Emlékmúzeumot, ahol az ország történelmi emlékei kelnek életre. A Tengerészeti Múzeum, a Waitemata Kikötő, a Kikötői híf és a Tengeri Akvárium szintén fő attrakciónak számítanak.

Otago vasúti nyomvonal

És még egy érdekesség a sor végére. Új-Zélandnak van egy remek biciklis túraútvonala, amivel csodálatos vidékekre juthatnak el a kitartó kerékpáros turisték.

Útvonal a Poolburn-alagútnálForrás: ©James Jubb / newzealand.com

Az Otago Központi Vasúti Nyomvonal (Otago Central Rail Trail) egy régi vasúti nyomvonalat követ, fa hidakkal és földutakkal, át csodás, nyílt területeken, ahol csak a biciklizőknek kék az ég, útközben pedig kedves kis városkákban lehet megpihenni, ahol boldogan fogadnak a helyiek.

Források: www.newzealand.comcartourmagazin.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek