Veszélyben a pingvinek: először jelent meg a madárinfluenza az Antarktiszon

A madárinfluenza először érte el az Antarktisz szárazföldi részét – erősítették meg a hatóságok. A H5N1 vírust pénteken találták meg két elhullott, halfarkasfélék családjába tartozó madárban az Antarktiszi-félszigeten található argentin tudományos kutatóállomás, a Primavera Kutatóállomás közelében – írja a theguardian.com.

Pingvinek az Antarktiszon - IllusztrációForrás: Eduardo Ruiz/pixabay.com

Az Antarktisz-kutatási Tudományos Bizottság adatai szerint további gyanús eseteket jelentettek barna halfarkasfélék, déli sarki halfarkasfélék és déli sirályhojsza esetében is a Hope-öbölben, szintén az Antarktisz-félszigeten.

Ez a felfedezés először bizonyítja, hogy a madárinfluenza-vírus elérte az Antarktiszt, annak ellenére, hogy a távolság és a természetes akadályok elválasztják a többi kontinenstől" – áll a spanyol kormány vasárnapi jelentésében.

Ezek az első megerősített esetek magán a kontinensen, ami azt mutatja, hogy a vírus terjed a régióban, valószínűleg vándormadarak révén. 

A probléma az, hogy még nem tudják, mennyi időbe telik, mire átterjed más fajokra, például a pingvinekre. Ezt figyelemmel kell kísérniük, jelentette ki Antonio Alcamí, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács kutatója, aki a spanyol antarktiszi bázison találta és tesztelte a tetemeket. „Attól tartok, valószínűleg át fog terjedni a pingvinekre. A halfarkasfélék elég közel élnek, így sok lehetőség van a betegség átadására, de majd meglátjuk" – tette hozzá nem túl bizakodóan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek