Láva folyik egy Antarktisz-közeli lakatlan sziget vulkánjából

Műhold rögzítette, amint lávát lövell ki magából Ausztrália két aktív vulkánjának egyike az Antarktisz melletti Heard-szigeten – adta hírül a The Guardian. 

Az ausztrál Perth városától mintegy 4100 kilométerre délnyugatra és az Antarktisztól 1500 kilométerre északra fekvő lakatlan Heard-szigeten folyó lávafolyam egy folyamatban lévő kitörés része, amely 2012 szeptembere óta tart. A képet az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-2 műholdja készítette május 25-én, melyen jól látható, amint a láva lefolyik a Big Ben névre keresztelt vulkán Mawson Peak nevű csúcsáról. 

Láva ömlik a Big Ben vulkán oldalán az Antarktisz melletti Heard-szigetenForrás: Facebook/National Times/Sentinel-2

Dr. Teresa Ubide, a Queenslandi Egyetem vulkanológusa és docense elmondta: „Ennek a vulkánnak a 20. század eleje óta vannak kitörései. A folyamat teljesen normális, és lávafolyamokat generál."  Ubide elmondta, hogy ez egy lemezen belüli vulkán, mivel egy tektonikus lemez közepén található, nem pedig a szélén. Az ilyen típusú vulkánokat a Föld belsejében lévő „forró pont" okozza, és jellemzően nem túl robbanékonyak, ezért kevés hamut bocsátanak ki. Sok kitörés kisebb eseményekből áll. Úgy tűnik, hogy ez a legutóbbi a 2012 óta tartó történésekkel függ össze.

A Big Ben vulkán és a Heard-sziget az antarktiszi lemezen található. Magán az Antarktiszon több mint 100 vulkán található, köztük körülbelül 90 a jég alatt rejtőzik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek