Miért érdemes elutazni a csodás Azori-szigetekre?

Az Azori-szigeteket Európa „Hawaii-jaként" emlegetik, mert a Csendes-óceáni szigetcsoporthoz hasonlóan drámai vulkanikus tájak, buja növényzet és gyönyörű tengeri élővilág jellemzi. Cikkünkben bemutatjuk a legszebb tájait és legjobb éttermeit.

Az Azori-szigetek olyan, akár egy földi paradicsomForrás: moinefou/Pixabay

Az Azori-szigetek, az Atlanti-óceán közepén fekvő autonóm portugál szigetcsoport lélegzetelállító vulkanikus tájairól ismert. A legtöbb látogató egyenesen São Miguelbe utazik, a legnagyobb és leglátogatottabb szigetre, ahol a fő nemzetközi repülőtér is található. Más, kevésbé ismert helyek, például São Jorge és Pico is rengeteg csodálni valót kínálnak az utazóknak.

Santa Maria, a lánc legdélebbi szigete például a régió egyetlen fehér homokos strandjával büszkélkedhet.

A vad és gyönyörű természeti szépséggel megáldott szigetek tele vannak krátertavakkal, buja hegyoldalakkal, vízesésekkel és fumarolákkal (gőzt és gázt okádó nyílás a földkérgen).

Sete Cidades – lenyűgöző kilátás

Ha valaha is rákerestél az Azori-szigetekre az interneten, nagy az esélye, hogy Sete Cidades képei bukkannak fel. A São Miguel szigetén található emblematikus természetvédelmi területre vezető út lenyűgöző, hiszen csodálatos kilátás nyílik a híres iker krátertavakra, a Lagoa Azulra („Kék lagúnára") és a Lagoa Verde-re („Zöld lagúnára"), valamint a hatalmas, több mint 5 ezer méter széles kalderára (beomlott és feltöltődött hajdani vulkáni kráterre). 

Kilátás a Vista do Rei kilátóbólForrás: Loredana Habermann/Shutterstock

Az út mentén több festői kilátópont és bájos kis falu található.

Ilhéu de Vila Franca – kristálytiszta lagúna

Az Ilhéu de Vila Franca lakatlan, elárasztott kráter-szigetecskéje könnyen megközelíthető közvetlenül São Miguel déli-középső partjaitól. A védett lagúna egyedülálló tengeri élővilággal és kivételesen áttetsző vízzel rendelkezik, így ideális búvárkodásra. Emellett népszerű célpont úszáshoz és sziklaugráshoz is.

Az ikonikus Ilhéu de Vila Franca lagúna madártávlatbólForrás: Serenity-H/Shutterstock

Forró, gyógyító források Furnasban – természetes wellness

A São Miguel sziget geotermikus tevékenységének központja, Furnas számos forró forrással van megáldva, ahol megmártózhatunk. A Centro de Interpretação Ambiental da Caldeira Velha például egy álomszép természetvédelmi területet, ahol ásványi anyagokban gazdag medencék, vízesések és buja természet található. Az ottani gyógyvíznek magas a kéntartalma, aminek időbe telhet megszokni az erős szagát, de a gyógyhatásért megéri.

A kénes gyógyvizek messze földön híresek gyógyhatásukrólForrás: AFP/Eric Beracassat/Hans Lucas/Eric Beracassat

Pico da Barrosa, Pico – túra 1000 méter magasan

A magashegyi tevékenységek rajongói nem hagyhatják ki a Pico da Barrosát, Portugália legmagasabb pontját. A csúcs egy szunnyadó vulkán tetején található, ezer méter magasan a tengerszint felett. A túra könnyedén teljesíthető, amennyiben jó fizikai állapotban vagyunk és egy hozzáértő helyi vezető segít eligazodni a vulkanikus sziklás terepen.

A Miradouro do Pico da Barrosa kilátóból ráláthatunk a Lagoa do Fogo-tóraForrás: Foto-Jagla.de/Shutterstock

Bálnales

Az Azori-szigetek a világ egyik legjobb célpontja, ha saját szemeddel akarod megfigyelni az óriási tengeri emlősöket. A szigetcsoportot körülvevő vizek számos különböző cetfajnak nyújtanak otthont, ezért a vezetett túrákon a látogatók az első sorból figyelhetik meg ezeket a fenséges tengeri élőlényeket. Bár a főszezon áprilistól októberig tart, a nagyobb vándorló fajokat, például a kék bálnákat jobb eséllyel figyelheted meg, ha április vége és május eleje közé tervezed az utazást.

Atlanti-óceáni foltos delfinek ugranak ki az Azori-szigetek vízébőlForrás: AFP/Gérard Soury / Biosphoto/Gerard Soury

Az Azori-szigetek legjobb éttermei

Quinta dos Sabores, São Miguel

Egy biofarm São Miguel északi részén, amely tanyasi szálláshelyeket, üzletet és egy hangulatos éttermet foglal magába. Az ötfogásos kóstolómenü naponta változik a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében, de mindig tartalmaz egy előételt, egy levest, két főételt és egy desszertet is.

Bar Caloura, São Miguel

A friss tenger gyümölcseinél nincs is jobb, főleg ha egy korsó házi sangriával öblítjük le, miközben gyönyörködünk az óceánra nyíló panorámában. Ezt megtehetjük a Bar Calourában, amely a helyiek régi kedvence.

A tengeri herkentyűk frissen érkeznek a tányérunkra - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: RitaE

Tasquinha Vieira, São Miguel

A Tasquinha Vieira egy hangulatos étterem São Miguel szigetén. Bár az étterem mérete kicsi, finom ízekkel büszkélkedhet, és óriási hangsúlyt fektet a friss, helyi alapanyagok felhasználására. A légkör laza és szerény, így tökéletes arra, hogy megosszuk a szeretteinkkel az ételt és elkortyoljunk egy hideg sört. Mivel korlátozott számú ülőhely áll rendelkezésre, ezért érdemes előre asztalt foglalni.

Restaurante Associação Agrícola de São Miguel, São Miguel

A húsevők legnagyobb örömére a Rebben az étterembren a hús áll a középpontban. Ez a hely egy rejtett gyöngyszem, ahol autentikus hangulat uralkodik. A helyiek szerint a Bife à Associação (sült steak) egy kihagyhatatlan étel, amit mindenképpen meg kell kóstolni, ha valaki felkeresi az éttermet.

A sült steak az Azori-szigeteken is népszerű étel - illusztrációForrás: Evgeny Karandaev/Shutterstock

O Ancoradouro, Pico

Az O Ancoradouro Pico szigetének egyik nevezetességeként szerzett magának hírnevet. Ez azért van, mert lehetetlen megunni a frissen fogott halat, a tenger gyümölcsei pörköltet a barátságos hangulatú vízparti étteremben.

(Forrás: travelandleisure.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek