Új törvény korlátozza a hostelek és Airbnb-k működését Portugáliában

A kisebb szállásadókra vonatkozó korlátozásokat vezetett be a portugál parlament a lakáspiac egyenlőbbé tétele érdekében, de az iparágban dolgozók szerint az új törvény veszélyezteti a hostelek és panziók jövőjét, valamint a nyaraló-bérlést.

LisszabonForrás: Shutterstock/Andrii Lutsyk

A Mais Habitação (Több lakás) nevű törvény az „alojamento local", azaz „helyi szálláshely" besorolású ingatlanokra vonatkozik, amelyek 10 szobásnál kisebb vendégházakat, hosteleket és Airbnb-stílusú lakásokat foglalnak magukba, írja a CNN.

A július 19-én elfogadott törvény értelmében gyakorlatilag nem nyílhatnak új, ilyen besorolású szálláshelyek 2030-ig, ezt követően pedig ötévente meg kell újítani a működési engedélyt. Tetemes új adókat is kivetnek majd ezekre a bérbeadókra, ami egyesek szerint sok családi vállalkozás tönkremeneteléhez vezet, átalakítva ezzel az ország növekvő turisztikai ágazatát.

A törvény a portugáliai lakhatási válságot kívánja kezelni. Az ország lakásügyi minisztériumának szóvivője a CNN-nek adott nyilatkozatában azt mondta: „A portugál kormány a lakhatást az egyik legfontosabb prioritásaként határozta meg 2016-ban", hozzátéve, hogy a cél az állami lakásállomány növelése a jelenlegi 2 százalékról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek