Ideje felkerekedni: Megnyitották kapuikat a csehországi várak és kastélyok

Nagypénteken megnyitották kapuikat a nagyközönség előtt a csehországi kastélyok és várak, amelyek a téli turistaidényben zárva tartottak. A Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal felügyelete alatt száznál több állami tulajdonban lévő vár és kastély működik, ezek többsége a téli időszakban - november elejétől március végéig - zárva tart. A koronavírus-járvány okozta korlátozások után a műemlékek iránti érdeklődés ismét növekedést mutat, írja az MTI.

A Trosky kastély, egy várrom Liberec régióban, Troskovice községben, mely szintén várja a látogatókatForrás: Zdeněk Fiedler/Wikipedia

A koronavírus-járvány előtt a cseh kastélyokat és várakat évi átlagban több mint ötmillió látogató kereste fel. A járvány alatti korlátozások után tavaly 4,2 millió volt a látogatók száma, félmillióval több, mint 2022-ben.

A cseh főváros sok látnivalót ígér, és kétség nem fér hozzá, hogy az egyik legnagyobb tursitalátványosság a Prágai VárForrás: Fábio Gamallo/Pixabay

A leglátogatottabb műemlék a Prágai Vár, a Hradzsin, amelyre tavaly is több mint kétmillióan voltak kíváncsiak.

A kastélyok és várak kezelői az idén is számos programot, rendezvényt tartanak, hogy magukhoz csalogassák a turistákat. Nagyon népszerűek például az éjszakai látogatások, illetve a színes családi rendezvények. Több kastély és vár az idén közös tematikus programot is szervezett, amelynek keretében bemutatják, hogyan éltek a Habsburg-család tagjai csehországi birtokaikon.

A részletes, az egyes helyszínekre tematikusan lebontott programmal a propamatky.info weboldalon ismerkedhetnek meg az érdeklődők, írja közleményében a prágai Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ), amely az állami műemlékeket kezeli és igazgatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek