Ez lesz a sorsa a híres prágai toronyóra kalendáriumának

Aki járt már Prágában, biztosan elment megnézni az Óvárosi téren a városháza oldalán található középkori toronyórát, az Orlojt. Az 1410 óta működő hatalmas időmérő szerkezet évszázadok óta vonzza a látogatókat.

Az Orloj az Óvárosi téren, a prágai városháza oldalán már 1410 óta működikForrás: Graham Hobster/Pixabay

A toronyóra 2018-ban egy alapos felújítás után, visszatért a helyére, de amint korábban is írtuk, az új kivitelezés nem mindenkinek tetszett. A naptár portréi ugyanis nem feleltek meg az eredeti képeknek. Az Orloj kalendáriumának az év hónapjait ábrázoló képeit Josef Mánes festette 1866-ban a toronyóra akkori felújításakor. 1882 óta azonban a toronyórán csak a képek másolatai láthatók, a rendkívül értékes eredeti művet ugyanis múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A kalendárium jelenlegi, felújított változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban.

A Régi Prágáért Klub tagjainak azonban feltűnt, hogy az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által festett képeket, ezért másfél éve tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál.

Ez még az eredeti óralap másolata, nem az elrontott verzióForrás: robertharding via AFP/Fraser Hall

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, és ma élő személyek arcát kölcsönözte a figuráknak. A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy "technológiai másolat" elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.

A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak,

hogy az ügyben minden érintett fél - a festő, a város és a műemlékvédelem is - hibázott. A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően.

Büntetést végül is senki sem kapott, de a városi tanács már tavaly bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy újabb felújításra, és annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli.

A hivatalos döntésről, vagyis a mostani naptár eltávolításáról, illetve egy új naptár behelyezéséről a napokban született megegyezés. A megállapodás szerint a felújítást végző Subterra vállalja az óra újbóli szétszedését, a mostani naptár eltávolítását, illetve az új naptár behelyezését az órába, míg Prága az új kalendárium elkészítését biztosítja és fizeti. A kalendáriumot ezúttal a prágai Képzőművészeti Akadémia fogja elkészíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek