Csehország legszebb kirándulóhelye egy életre kelt mese

A Cseh Paradicsom (Český ráj) valóban egy földi csoda, amely turisták ezreit vonzza minden évben. Ennyi szép helyet – homokból formált sziklákat, erdőket, kristálytiszta patakokat, várakat, kastélyokat, romokat, tavakat, szép városokat – ilyen kis területen nem sok országban lehet találni. A túrázás szerelmeseinek tehát mindenképpen megéri legalább egy hosszú hétvégét itt eltölteniük.

A Prágától nagyjából 80 km-re észak-keletre található terület Budapesttől kb. 6 órás autóúttal érhető el, amit Pozsony, Brno és Prága városán át, autópályán érdemes megközelíteni. A területet – amelyet kitűnő kerékpár- és túraútvonalak szőnek át – 1955-ben vették védettség alá, és szerepel az UNESCO geoparkok listáján is.

A Cseh Paradicsom egyik fő látványossága a homokból formált sziklákForrás: Maggie Hammond/Wikipedia

A Cseh Paradicsom első számú látnivalói a sziklavárosok, amelyekből összesen 15 található szétszórva a parkban. A sziklavárosok kb. 400 homokkő toronyból állnak, közülük a legnagyobbak elérik a 60 méteres magasságot is.
A terület két legismertebb sziklavárosa a Jičín nevű város melletti Porladó-sziklák, (Prachovské skaly) és a nagyjából 600 fős Hrubá Skála település sziklatornyai. Nem csoda, hogy ez a lenyűgöző táj egy mesét is megihletett, de erről kicsit lejjebb mesélek részletesebben.

Jičín nem csak a mesében létezik

A kedves kis város, Jičín neve ismerősen csenghet, legalább is azoknak, akik még látták az 1967 és 1984 között készült, 39 részes csehszlovák rajzfilmet, amely Rumcájsz és családjának kalandjairól szól. A mese szerint Rumcájsz suszterként élte mindennapjait Jičinben, míg egy nap össze nem különbözött a város polgármesterével, aki elűzte őt az otthonából.
A jószívű suszter története eredetileg Václav Čtvrtek kezei közül került ki, aki zömmel meséket és ifjúsági regényeket írt. A város pedig valóban létezik, Prágától mindössze 93 kilométerre. 

Jičín központi tereForrás: David Paloch, 2004/David Paloch/Wikipedia

Jičín árkádos, reneszánsz és barokk stílusú házai képeslapra kívánkoznak. A főtér egyik legszebb látnivalója a Szent Jakab templom az 52 méter magas óratornyával. A Rumcájsz történeteiben is megjelenő óratornyos kapu egykor városkapu volt. A Valdická Brána 1568 és 1578 között épült, míg a késő barokk stílusú legfelső szintet 1768-ban toldották hozzá. A toronyban 156 lépcsőt kell megmásznunk ahhoz, hogy gyönyörködhessünk a város és a környező tájak látképében.

Középen a híres óratorony, amely a mesében is szerepelForrás: Akumiszcza/Wikipedia

A torony áprilistól októberig látogatható. Szeptemberben és októberben miden hétköznap 10 és 16 óra között (hétfő kivételével, akkor zárva tart), míg hétvégén 10 és 18 óra között várja a látogatókat. A belépés felnőtteknek 40 korona, míg a 6 év alatti gyermekeknek ingyenes. A közel 17 ezer lakosú város gyakori kiindulópontja a Cseh Paradicsom felfedezésének. Induljunk is tovább, a sűrűjébe!

A Rejtekadó erdő 

Rumcájsz a feleségével, Mankával és kisfiúkkal, Csibészkével elűzetésük után az erdőben találnak menedéket. A Rejtekadó erdő, ahol Rumcájsz és családja élt, a valóságban a Jičíntől nyugatra fekvő csodálatos, mesebeli alakú homokkősziklákkal tarkított Porladó-sziklák (Prachovské skaly) területe.

A viszonylag kis területen fekvő, de rendkívül változatos, sziklaalakzatokban bővelkedő területet sűrű turistaút-hálózat köti össze a sziklaváros legszebb pontjaival, kilátóival. Az oszlop- és szoborszerű sziklák látványos csoportja igen kedvelt túrázó- és mászóhely, mivel sziklatornyokkal, sziklalépcsőkkel, szorosokkal és szakadékokkal tarkított utak váltogatják egymást.

Turista útak egész hálózatán sétálhatunk a hatalmas sziklák tövébenForrás: Maggie Hammond/Wikipedia

A homokkősziklák mind különleges alakúak, ezért is van szinte mindegyiknek saját neve – pl. olyan, mint a Támaszkodó-torony vagy a Hegyi-imádság. A sziklaváros leghíresebb kilátóhelye a sziklák tetején kialakított Mária-kilátó (Mariánská vyhlídka), ahonnan káprázatos panoráma nyílik a Hrubá Skála várkastélyra, a fák fölé magasló változatos formavilágú sziklaképződményekre, és a Semilytől mintegy 10 kilométerre fekvő Cseh Paradicsom szimbólumára, a kettős bazalttornyon álló Trosky kastély romjaira.

A cseh Paradicsom jelképeForrás: Zdeněk Fiedler/Wikipedia

Rumcájsznak még egy kis barlangot is berendeztek errefelé. Az íróról, Václav Čtvrtekről pedig egy, a Přivýšina-csúcson található kilátót neveztek el, ahonnan szintén messze, egészen a Porladó-sziklákig ellátni.

Forrás: pizolit.hukirandulastippek.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek