5 szépséges látnivaló és érdekesség a spanyolországi Sevilla városából

Sevilla városában keverednek az építészeti stílusok, melyek számos civilizáció hatását mutatják meg a járókelőknek. Bár nyáron nagyon meleg tud lenni, 2000 éves utcáit a hőség ellenére is érdemes végigjárni.

Sevilla városának mai látképét megannyi civilizáció hatása és művészete alakította ki. Tudtátok például, hogy a római időkben Hercules néven emlegették a várost? Az 5. és 6. században vizigótok és vandálok hódítottak a vidékén, a 8. és a 13. század között pedig a mórok uralkodtak a területen.

A sevillai katedrális a világ harmadik legnagyobb templomépülete és egyúttal a világ legnagyobb katedrálisaForrás: Ingo Mehling / Wikipedia

A város látnivalói között az első helyen áll a világ harmadik legnagyobb temploma, vagyis a sevillai katedrális gótikus stílusú épülete, melyet több mint száz évig, 1402 és 1506 között építettek. Mikor a 16. században átadták, még az isztambuli Hagia Sophiat is lekörözte a méreteivel. A székesegyház, melyet a város korábbi mecsetjének a maradványaira építettek, 1987 óta a Világörökség része.

Az építmény egyik legpompázatosabb része a Giralda, ami egy 105 méter magas harangtorony. Mérete mellett az a fő érdekessége, hogy a korábbi mecset eredeti minaretjét rejti. A tetejére, a kilátóteraszra fel is lehet menni, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Ha valaki szeretné a grandiózus katedrálist végigjárni, akkor audio guide-ot is kérhet a fülébe.

A Giralda torony tetején álló Giraldillo szoborForrás: Carlos Teixidor Cadenas / CC BY-SA 4.0

A katedrálison kívül van még egy erődítményrendszer, ami szintén kihagyhatatlan. Egy tapas-est előtt, amikor délután még javában tombol a hőség, érdemes a kellemesen hűvös Alcázarban elbújni. A szakértők és a látogatók szerint ez az épület a keresztény és a mudéjar építészet összefonódásának mesterműve. Nem véletlen, hogy az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Az Alcazar királyi fürdőjeForrás: Shutterstock.com / NaughtyNut

A kastélykomplexumot számos alkalommal átalakították az elmúlt évszázadok során. Átépítése pedig mindig attól függött, hogy éppen kik voltak hatalmon.  A legszebb és legmaradandóbb átalakuláson Pedro (I. Péter kasztíliai király) uralkodása alatt esett át. Ő volt az, aki a 14. században hozzáépíttette a nevét viselő palotaszárnyat, mely még ma is az Alcázar egyik legszebb része. A komplexum egyébként kedvelt filmes helyszín, még a Trónok harca egyes jeleneteit is itt forgatták.

Tapas és flamenco

Sevillának nem csak épített látnivalói vannak, a tapas és a flamenco is szerves része a város életének, és ezért kihagyhatatlan érdekességnek számít. 

A nap beosztása is egy egyedi ritmust követ, ha több napra maradunk a városban, érdemes követni a helyiek példáját, és nyugisan haladni az árral. Például ilyen formában: 10 óránál előbb nem igazán indul be az élet a városban, a reggeli és az ebéd is egészen eltolódik. A legtöbb étterem és bár 14 és 17 óra között várja a vendégeket, de még ekkor is elég meleg van, így az apró kis falatok jobban is esnek, mint egy nagy ebéd.

Tapas Bar La Tradicional, az egyik legkedveltebb tapas bár Sevilla városábanForrás: AWP76 / Shutterstock.com

Kérhetünk például tortillát (krumplis omlett), sült, fokhagymás garnélarákot (gambas al ajillo) vagy pár szelet spanyol sonkát, sült pedron paprikát (jamón) és hozzá egy jófajta pohár bort. A minőségi bor és a művészien szeletelt serrano vagy iberico sonka szerves része a tapas-fogyasztás kultúrájának.

Sevillában a tapas szentsége mellett a flamenco az, ami talán még a szurkolásnál is vérpezsdítőbb tud lenni. Pedig az előadott dalok és táncok sokszor annyira melankólikusak, hogy a hallgatóság nem tudja sírjon-e vagy szenvedélyesen táncra perdüljön.

Forrás: Shutterstock.com

A legenda szerint a flamenco a 18. századi Andalúziából származik, amikor a területen a legkülönbözőbb nemzetiségű emberek éltek együtt. Számos zsidó, arab, afrikai és cigány közösség népesítette be Sevillát, ahol a flamenco lett a közös nevező. A flamenco különböző népdalokból és táncokból olvadt össze, így alkotta meg napjaink egyik legszenvedélyesebb előadói formáját.

Forrás: Lonelyplanet.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek