Ing, bukósisak és jogosítvány nélkül motorozgatnak a turisták Balin

A közlekedési szabályok sorozatos megsértése miatt az indonéziai Bali kormányzója azt tervezi, hogy megtiltja a külföldi turisták motorkerékpár-használatát - számolt be a tervről az MTI a BBC hírportáljára hivatkozva. 

"Nem kellene ing, ruha vagy bukósisak, sőt jogosítvány nélkül motorozgatni a szigeten" - mondta I Wayan Koster kormányzó.

Ing nélkül, robogóval közlekedő külföldi turista a Bali szigetén fekvő CanggubanForrás: MTI/EPA/Made Nagi

Az elképzelés szerint akik saját használatú közlekedési eszközt akarnak, a kétkerékűek helyett az utazási irodáktól kölcsönözhetnének autót.

A helyi rendőrség adatai alapján február végétől március elejéig több mint 171 külföldi szegte meg a közlekedési szabályokat.

Az indonéz hatóságok megelégelték a külföldi turisták szabályszegő és felelőtlen motorozásátForrás: MTI/EPA/Made Nagi

Egyesek még hamis rendszámot is használtak. A Balira látogatók gyakran bérelnek motort, hogy azzal járják be a szigetet, amelynek tömegközlekedése nem fejlett. A kismotorok gyorsak, mozgékonyak és a nehezebben megközelíthető helyek is elérhetők velük.

A javasolt tilalmat várhatóan helyi törvénybe foglalják majd, de betartatásának módja még nem világos. A tervet a koronavírus-járvány után éppen erőre kapó turizmus szereplői, a turisták és a szolgáltatók nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel. Dedek Warjana, a bali motorkölcsönző egyesület elnöke szerint a javaslat elhamarkodott, a hatóságoknak konkrét jogsértések esetén kellene fellépniük, ahelyett, hogy általános tilalmat szabnak ki. Ráadásul ha bérelt autóba ültetik őket, csak a dugókat növelik majd - tette hozzá.

Pár hét alatt 171 külföldi állampolgár sértette meg a közlekedési szabályokatForrás: MTI/EPA/Made Nagi

A turizmus Bali éves GDP-jének mintegy 60 százalékát adta a járvány előtt. A tartomány statisztikai hivatala szerint 2023 januárjában Ausztráliából érkezett a legtöbb, több mint 91 ezer külföldi turista. A második helyet Oroszország szerezte meg, körülbelül 22 000 látogatóval.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek