Bemutatták a Trafalgar tér új, nyertes szobrait

Egy óriás édesburgonya és egy színes fagylaltos kocsi is versenyben volt, de végül Tschabalala Self egy színes bőrű nagyvárosi nőt ábrázoló bronz szobra, valamint Andra Ursuța gyantából készült, lepelbe burkolt lovat és lovasát ábrázoló szobra nyert a pályázaton. London híres terén 1999 óta kétévente váltják egymást a különböző műalkotások a negyedik, üres talapzaton – írja a bbc.com.

Íme a nyertes műalkotások, amelyek a Trafalgar térre kerülnek majdForrás: Justine Simons OBE / X

Tschabalala Self Lady in Blue (Hölgy kékben) című szobra bronzból készült és kék lapis lazuli pigment borítja. Az alkotás egy fiatal, színes bőrű nagyvárosi nő előtt tiszteleg.

Andra Ursuţa Untitled (Cím nélkül) című alkotása egy üreges, életnagyságú, lóháton ülő, lepellel borított, zöld gyantába öntött személyt ábrázol. A köztéri szobrászat különböző történeteit testesíti meg egy olyan időszakban, amikor egyre több vita folyik a közterek használatáról.

Az alkotásokról további fotókat itt találsz:

A Lady in Blue 2026-tól kerül a talapzatra, az Untitled pedig 2028-ban veszi át a helyét.

A BBC Radio Londonnak nyilatkozva Tschabalala Self azt mondta, hogy a szobra „sokféle eszmét hivatott képviselni, főként a közös jövő gondolatát. A Trafalgar téren álló többi szobor történelmi személyiségek portréja, olyan embereké, akiket a közösségben minden más ember fölé emeltek, míg az én alkotásom egy olyan személyiségről lett mintázva, aki sok közös vonásunkról mesél".

Az emelvényen jelenleg Samson Kambalu Antelope című bronzgyanta szobra látható, amely egy 1914-es fényképet ábrázol, amelyen John Chilembwe baptista prédikátor és John Chorley európai misszionárius látható.

A jelenlegi, negyedik talapzaton álló szobrokat még 2 éven át csodálhatjuk megForrás: Steve Travelguide/Shutterstock

 Borítókép: Trafalgar tér/Prettyawesome/Shutterstock

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek