Velence megtelt, irány Treviso!

A népszerű olaszországi Velencét elözönlötték a turisták, ezért ha idén egy kevésbé zsúfolt, de hamisítatlan olasz hangulatú nyaralásra vágysz, akkor irány a kevésbé ismert, de kultúrában és csatornákban egyaránt gazdag Treviso, ahol a szálláshelyek ára is jóval kedvezőbb.

A bűbájos TrevisoForrás: Flickr.com

Általában a velencei szállodák és éttermek többsége a nyári hónapokban már foglalt, minden nagyobb templom vagy látnivaló bejáratánál hosszú, kígyózó sorok állnak. De a béke és a csend mindössze 30 perces vonatútra található Velencétől, a hangulatos kis Treviso városában.

A város érdekessége, hogy már most turisták százezrei özönlenek ide, hiszen a legtöbb fapados légitársaság, köztük a Ryanair is a művészien átkeresztelt „Velence-Treviso" repterére viszi a turistákat, akik azonban egy percet sem maradnak a településen; jellemzően azonnal transzferbuszra pattanak, és az irányt Velence felé veszik. Holott, Treviso városa is számos látnivalót és érdekességet rejt magában.

A festői szépségű Treviso látképeForrás: Shutterstock/Leoks

Elbűvölő, fallal körülvett központja tele van meglepetésekkel, minden sarkon van valami látványosság: városon keresztüli folyók, csatornák, valamint freskókkal díszített homlokzatok és érdekes épületek. Főszerepet kap az étel és a bor - innen származik például a világ egyik leghíresebb desszertje, a tiramisu. Annak ellenére, hogy Treviso 400 éve a Velencei Köztársaság része, a város erős egyéniséget mutat - mindezt az olcsóbb szállodák és a kevesebb turista előnyeivel.

Középkori emlékek

Treviso központját körülbelül 1200 és 1400 között fényes freskókkal díszítették, melyek legendákat vagy vallási témákat ábrázoltak, és akad olyan is ami kifakult, de dekoratív színfoltként még ma is látható. Számos templomban a 14. századi művész, Tomaso da Modena lenyűgöző festményei láthatók, köztük az egyik leghíresebb a Museo Santa Caterinában kiállított Szent Orsolya-falképciklus.

A történelmi belvárosForrás: Shutterstock/Filippo Carlot

A történelmi Treviso Duomo 7 óriási kupolájával az egyik leghíresebb látnivaló a városban. Bár a trevisói dóm a 6. századból származik, a jelenlegi neoklasszicista építmény hatalmas zöld kupolákkal és kőoszlopokkal csak 1768 óta létezik. A trevisói dóm belsejében található néhány kiemelkedő látnivaló: egy Tiziano oltárkép, egy befejezetlen harangtorony és egy 11. századi kripta, ahol korábbi püspökök temetkezési helye található.

A víz és a borok városa

A Sile és a Botteniga folyó a történelmi központot fás partokkal szegélyezi. Ez a környék ideális futáshoz vagy kerékpározáshoz. Velencével ellentétben Treviso csatornáin folyami forrásból származó víz folyik. A csatornákon vízikerekek voltak, amelyek a trevisói malmokat működtették. A vízikerekek még ma is működnek, de liszt már nem készül a segítségükkel.

Az ősi vízimalmok még ma is működnekForrás: Shutterstock/Elena Odareeva

1389-ben Treviso úgy döntött, hogy csatlakozik a virágzó Velencei Köztársasághoz, és egyik legkülönlegesebb műemlékét, a Fontana delle Tette-et (a mellek szökőkútját) kapta Velencétől, hogy megünnepeljék a szárazság végét. Ettől kezdve a köztársaság bukásáig (1797) a szoborból víz helyett bor folyt minden ősszel 3 napon át. A szobor egyik melléből vörös, a másikból fehér bor folyt, és minden polgár ingyen ihatott belőle. Sajnos ez a hagyomány már nem él, a szökőkutat a Casa da Noal Múzeumban állították ki. 

Fontana delle Tette - TrevisoForrás: Shutterstock/Tmp - An Instant Of Time

Treviso nagyon szorosan kötődik környező területéhez, Marcához(Marche), amely magába foglalja a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco DOCG (ellenőrzött és garantált eredetmegjelölés) terület szőlővel borított dombjait, amely az UNESCO világörökség része. A pincészetek túrákat és borkóstolókat kínálnak, és minden tavasszal számos rendezvényt tartanak a Primavera del Prosecco számára.

Lenyűgöző borvidékek Treviso mellettForrás: Shutterstock/Marco Florian

Treviso-ban a lakosok szeretik a hasukat - a bárokban és éttermekben egyszerű, de finom falatok kerülnek az asztalra, - a fröccsözés és a prosecco iszogatás pedig szinte rituálénak számít. Az egyik ajánlott deli és bár 1896 óta várja a vendégeit és vásárlóit. A Vecia Hostaria dai Naneti-be beülhetünk egy pohár borra és egy apró finomságra. Vele szemben találni az Osteria Muscoli's nevű borozót, ami szintén a helyiek által ajánlott. Ha itt járunk adjuk át magunkat a hely hangulatának, lassítsunk le, iszogassunk eszegessünk. Itt pár napig sehova sem kell rohanni.

Bővebb infomárciókat Treviso-ról az alábbi linken olvashatsz.

Forrás: telegrapgh.co.uk, hellovilagvlog.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek