Ezek Európa leggyönyörűbb vasútvonalai

Megdöbbentő statisztika, hogy a repülőgépek átlagosan majdnem ötször annyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a vonatok. Ráadásul ha vonattal utazunk, sokkal több lenyűgöző helyet látunk. Ezért az euronews.com összegyűjtötte Európa legszebb vasútvonalait.

A Bernina Expressz lenyűgöző tájakon halad keresztülForrás: Guitar photographer/Shutterstock

Lenyűgöző alpesi kilátás a Bernina Expresszel

Ez a svájci vasúttvonal az alpesi Chur vagy St. Moritz és az olaszországi Tirano között közlekedik a Bernina-hágón keresztül.
Ezt a festői útvonalat gyakran a világ egyik legcsodálatosabb vasútvonalaként emlegetik. A négy órás, 155 km hosszú út alatt lenyűgöző tájakon, csodás havas hegycsúcsok között robogunk tova.
A vonalon egész évben közlekednek a vonatok, de a tavaszi és nyári hónapokban kibővítik a menetrendjét. A 120 éves útvonalnak az UNESCO világörökségi státuszt adott, elismerve a figyelemre méltó mérnöki teljesítményt és a csodálatos kilátást.
A legolcsóbb jegy 70 euróba (kb. 26 ezer forintba) kerül egy útra, viszont az extra nagy ablakokkal rendelkező ülőhelyek legalább 47 euróval (kb. 17 ezer forinttal) többe kerülnek.

Időutazás a velencei Simplon-Orient-Expresszel

A Venice Simplon-Orient-Expresszen egy luxusutazáson vehetsz részt, amely során Európa legelképesztőbb tájaiban gyönyörködhetsz.
A vonatra Londonban is fel lehet szállni, de tavaly óta az utasoknak Párizsban kell átszállniuk egy másik vonatra. A francia fővárosba érkezve az 1920-as és 30-as évek vonatozásának csillogó világába csöppenhetsz vissza, köszönhetően az ezekből az évtizedekből származó kocsiknak.
Párizst elhagyva az út 24 órát vesz igénybe, amíg eljut a velencei célállomásig, de az útvonal mentén igazi európai csodákat láthatsz, többek között a svájci Alpokat, a francia Riviérát és Olaszországot.
A legolcsóbb jegy ára személyenként és útirányonként alig több mint 4000 euró (kb. másfél millió forint).

A velencei Simplon-Orient-Expresszen hamisítatlan időutazásban lehet részed és élő zene is szólForrás: Roberto Sorin/Shutterstock

Utazz olcsón vonattal a Belgrád-Bár vasúton

Az árskála másik végén található a Belgrád-Bár vasút. Az utazás a szerb fővárosban indul, és a szomszédos Montenegró leglenyűgözőbb tájain vezet keresztül.
A legolcsóbb jegyek 24 euró (kb. 9 ezer forint) körül mozognak, az első osztályon pedig néhány euróval többért lehet jegyet váltani. Bár a vonat egész évben közlekedik, az ideális utazási időszak a tavasz vagy a nyár. 

A Belgrád-Bár vasút is csodás tájakon halad át - illusztráció MontenegrórólForrás: Sergii Figurnyi/Shutterstock

Fedezd fel Görögországot az Odontotosz fogaskerekű vasúton

Görögország harmadik legnagyobb városától, Patrasztól délre fekvő Odontotosz fogaskerekű vasútján viszonylag rövid, de történelmileg gazdag utazáson vehetsz részt.
Az 1896-ban megnyitott vonal évek óta lenyűgözi a látogatókat. A mérnöki tudományok szerelmeseinek is kötelező látnivaló, köszönhetően az egyedülálló fogasléces rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy a mozdony mintegy 720 méterrel a tengerszint fölé emelkedjen, miközben éles kanyarokat tesz meg a lenyűgöző Vouraikos-szurdokban. Az olykor hajmeresztő utazás során vízeséseket, erdőket és hegyeket láthatsz, miközben megcsodálhatod a viszonylag felfedezetlen görög vidéket.
Az egy útra szóló jegy ára 9 euró (kb. 3300 forint).

Az Odontotosz fogaskerekű vasút ősi kanyonokon viszi át az utazókatForrás: Andronos Haris/Shutterstock

Skócia vadregényes szépsége tárul fel a West Highland Line vonalon

Az útvonal Glasgow-ból indul, és négy óra alatt elvisz a Skót Felföldre, melynek során változatos kilátásban lesz részed. Gyönyörködhetsz a skót vidék vadregényes szépségében, beleértve a tavakat, mocsarakat és hegyeket, valamint a Glenfinnan viaduktot, amely a Harry Potter-filmekben is komoly szerepet kapott.

A járat a híres Glenfinnan viadukton is átmegyForrás: Lukas Bischoff Photograph/Shutterstock

A Cinque Terre Expresszel elkerülheted az olaszországi tömegturizmust

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Cinque Terre vonattal elkerülheted a turisták hadát. Az út 14,80 euróba (kb. 5600 forintba) kerül naponta, páratlan kilátást nyújt a partvidékre és a Földközi-tengerre. Az utazás La Spezia városában kezdődik, majd Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza falvak között kanyarog, mielőtt a vonat Monterosso al Mare-ba érkezik.

Az olasz riviérán áthaladó vonatból lenyűgöző tájak tárulnak az utazók eléForrás: Anna Om/Shutterstock

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek