Hálókocsis vonat indul a rijekai farsangi karneválra

Idén első alkalommal közvetlen járatot indít a MÁV a rijekai fesztiválra, derül ki a vasúttársaság honlapjáról. A Rijeka Karnevál Expressz éjszakai vonatként, háló- és fekvőhelyes kocsikkal közlekedik majd.

Rijekai karnevál 2020-banForrás: AFP/Denis Lovrovic

A járat február 10-én 22 órakor indul Budapestről, és másnap reggel 9-re ér Rijekába, ahonnan 11-én este 21 órakor indul vissza Magyarországra. A menetdíj oda- és visszaúton a reggelit is magában foglalja. Egy két ágyas hálókocsis kabinba a menettérti jegy 144 euró (55 ezer forint), ha viszont beérjük a négy vagy hatágyas fekvőhelyes kocsival, akkor 104 (40 ezer forint) illetve 94 euróból (36 ezer forint) is kijövünk fejenként.

Rijekai karnevál 2020-banForrás: AFP/Denis Lovrovic

Az első Rijekai Karnevált 1910-ben tartották a Kvarner-öböl fővárosában, majd hosszú szünetet követően 1982-ben elevenítették fel a jelmezes felvonulás hagyományát, ami mára több mint százezer hazai és külföldi vendéget vonzó rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A The Sunday Times brit lap 2007-ben a karnevált a világ 24 legegzotikusabb eseménye közé sorolta, és a Rijekai Karnevál szervezői a Délkelet-Európa legjobb turisztikai rendezvényének járó díjat is megkapták.

Rijekai karnevál 2020-banForrás: AFP/Denis Lovrovic

Az idei eseményt 2024 január 17. és február 14. között rendezik meg. A közel egy hónap alatt farsangi felvonulások, lakomák, a karnevál királynőjének megválasztása, jótékonysági bál, koncertek, kiállítások, farsangi sportok és gyermekfarsangi játékok várják a látgatókat. A karnevál fényponjaként pedig a hamvazószerda előtti utolsó vasárnapon, azaz február 11-én jelmezekbe bújt felvonulók töltik meg Rijeka belvárosát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek