Videó: Két görög dór templomot tártak fel a híres olaszországi romvárosban

Két dór stílusú görög templomot tártak fel a Nápolytól 92 kilométerre délre található ókori romváros Paestum nyugati részén, írja az MTI. A felfedezés új megvilágításba helyezi a polisz eredetét és a város fejlődését, és döntő adatokkal szolgál a dór stílusú építészet fejlődésének megértéséhez – írja a feltárás kapcsán a történelemmel, művészetekkel és tudománnyal foglalkozó labrujulaverde.com.

Az olasz kulturális minisztérium közleménye szerint két új, dór stílusú görög templomot fedeztek fel az ókori romváros nyugati részénForrás: MTI/EPA/Olasz kulturális minisztérium/-

A két dór stílusú görög templom közül az egyik az i.e. 5. század első évtizedeire nyúlik vissza, de az új kutatások szerint a szentély még régebbi is lehet.

Emellett 14 töredékes, a nagyobb temploméhoz hasonló méretű dór oszlopfőt is találtak. Ezek stílusa eltér az 5. századi templométól, inkább Paestum három nagy temploma közül a legrégebbi, a bazilika oszlopfőihez hasonlítható. A leletek azt mutatják, hogy ezek egy másik, szerényebb méretű templom maradványai, amelynek építészete hasonló a korai, i.e. 6. századra datálható nagy paestumi templomokhoz.

A feltárt templomok egyike Paestum romvárosban 2024. január 13-ánForrás: MTI/EPA/Olasz kulturális minisztérium/-

A közelmúltbeli felfedezések megerősítik, hogy még mindig sok a tennivaló Paestumban az ásatások, a kutatások és a fejlesztések terén. A jelenlegi, templomokat feltáró munkálatok hamarosan befejeződnek, és már dolgoznak egy új útvonal kialakításán, amely ezt a fontos szentélyt hozzáférhetővé teszi majd a nagyközönség számára – tette hozzá Tiziana D'Angelo, a Paestumi és Velia Régészeti Park igazgatója.

Paestumot a Szübarisz városából származó görögök alapították Poseidonia néven, valószínűleg az i.e. 7. század végén kezdetben közvetlenül a tengerparton, később viszont kissé beljebb került. Ma az ősi város romjai 1 kilométerre találhatók a parttól. Virágzásáról az i. e. 5. és 6. századi nagy templomok tanúskodnak, amelyek romjai a mai napig láthatóak. Évente több ezer látogatót vonz az eddig feltárt három, jól megőrzött, dór stílusú görög temploma, amelyek kora i. e. 550-től 450-ig nyúlnak vissza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek