Egy fiatal, bátor magyar nő tapasztalatai, aki körbeutazta Szaúd-Arábiát

Szaúd-Arábia a Közel-Kelet lenyűgöző és rejtélyes gyöngyszeme, mely évszázadokon át őrizte kulturális gazdagságait és titokzatos vonzerejét. Míg a világ számára hosszú időn át zárva maradt ez az ország, mostanra fokozatosan nyílnak a kapui a külföldiek előtt.  Egy fiatal nő – miután 2019 őszén megnyitották Szaúd-Arábia határait – merész lépésre szánta el magát, és egy teljes hónapot szentelt annak, hogy megismerje a környéket, és az ott élő emberek kultúráját. 

Npfürdőzés Szaúd-Arábiában a sivatagbanForrás: Várallyay Nóra

Azt hihetnénk, hogy Szaúd-Arábia még mindig tele van rejtélyekkel és kihívásokkal az idegenek számára, de ahogy ez a nő tapasztalta, a valóság sokkal több annál. Várallyay Nóra egy olyan útra indult, amely tele volt meglepetésekkel, érzelmekkel, pozitív csalódással, és végül egy olyan országról számolt be, amely méltán büszkélkedhet vendégszeretetével. Élményeit pedig most Ti is megtudhatjátok a Life.hu interjújának köszönhetően.

21 évesen, egy barátjával vette nyakába az országot

Nóra – bevallása szerint – régóta dédelgetett álma volt megismerni ezt a kultúrát, így egy útitárssal vágott neki az egy hónapos, stoppolós útnak. Ez idő alatt 6 országot látogattak meg, 7000 kilométert stoppoltak át, és végig vadkempingeztek. 

Nóra az útitársávalForrás: Várallyay Nóra

Bele akart olvadni a kultúrájukba

Nóra nem kívülállóként akarta megismerni az embereket. Amennyire lehetett, közéjük akart tartozni, ezért utazása alatt végig fekete abayát viselt. Ez egy hosszú ruha, ami semmit sem mutat a testből. Elmondása szerint ő még élvezte is ezt a helyzetet.

Fekete abayábanForrás: Várallyay Nóra

"Nekem mindenesetre jó érzés nem mutatni magamból semmi nőieset. Egyszerűen komfortosabb, és pont úgy tudok kapcsolódni emberekhez, ahogyan szeretnék: Nem a külső, hanem a belső alapján" – fejtette ki.

Különbségek a szaúdi és európai emberek között

Az előítéletek miatt sokan hiszik, hogy a szaúdi férfiak erőszakosak, és csak tárgyként tekintenek a nőkre. Tapasztalatai alapján azonban ebből egy szó se igaz, mind csak mese. Tény, hogy a szaúdi férfiaknak több – vallásuk szerint 4 – feleségük is lehet, azonban ugyanúgy tisztelik az "előzőket", és támogatják őket. Ez persze nem minden nőnek kellemes.

Beszélgettem pár szaúdi nővel, akik nem szeretik ezt a helyzetet - a nő mégiscsak mindenhol nő, szeretne egyedüli lenni a férfinak. A modernebb párok nagy része egyébként már inkább monogámiában él" - mondta.

Ezzel ellentétben a szaúdi férfiak Nóra szerint abszolút nincsenek "elszállva" maguktól, sőt mi több, sokkal visszafogottabbak, szerényebbek, mint az európaiak.

Valahol Szaúd-ArábiábanForrás: Várallyay Nóra

"Úgy tűnt, hogy jól érzik magukat a bőrükben, de nem lehet tudni, hogy mi van a felszín alatt. Lehet, hogy ők maguk sem tudják. Nagyon fontos számukra a család és a közösségek, sokszor együtt is élnek. Megrendíthetetlen a hitük, születésüktől kezdve ebbe nőnek bele. A vallásuk alapja, hogy jó emberek legyenek, így ez nagyon jó irányba viszi őket. Mindezek mellett, ugyanolyanok, mint mi. A lehető legjobb tudásuk szerint élik az életüket. Boldogságot és békét szeretnének" - magyarázta.

Emellett hatalmasat csalódott pozitívan, hiszen elképesztően segítőkészek és kedvesek voltak velük. Ha bármi problémájuk volt, azonnal siettek a segítségükre, ami nem meglepő, hiszen a mottójuk a következő:

Segíteni? Nem probléma! Nem segíteni? Probléma!"

A nők elnyomása már csak részben van jelen

A berögzült szokások miatt a nők még nem tudnak annyira önállóak lenni, mint például mi. Generációk óta elnyomásban éltek, ezért bármennyire is modernizálódnak ők is, még mindig függnek a férfiaktól. Természetesen ez ott sem mindenkire igaz, hiszen minden azon múlik, hogy mennyire laza/engedékeny a család.

Stoppolás közbenForrás: Várallyay Nóra

Ha még mindig gyámság alá vannak véve - aki az apjuk, majd férjük, esetleg idősebb férfi testvérük - akkor ott nehezebb érvényesülni, azonban a szabadabb felfogású családoknál a nőknek már lehet jogosítványuk, dolgozhatnak, utazhatnak egyedül, van választójoguk, és még jelölhetik is magukat. 

A változás tehát már Szaúd-Arábiába is elindult, az emberek nyugatiasodnak, azonban vannak dolgok, amiket mi is tanulhatnánk tőlük: segítőkészséget és feltétel nélküli kedvességet.

A teljes interjút a Life.hu oldalán olvashatjátok el.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek