Hamarosan megnyílik Szaúd-Arábia első alkoholt árusító boltja

Szaúd-Arábia első olyan boltjának megnyitására készülnek Rijádban, amelyben szeszes italok is kaphatók. Alkoholos termékeket mindazonáltal kizárólag nem muszlim diplomaták számára árusítanak szigorú feltételek mellett - írja az MTI a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Szaúd-Arábia, RijádForrás: Shutterstock/Kashif Hameed

A jövőbeli ügyfelek mobilalkalmazás segítségével regisztrálhatnak a vásárláshoz, ahol egy jóváhagyási kódot kapnak a külügyminisztériumtól havi vásárlási kvóták feltüntetésével.

Az üzlet várhatóan már a következő hetekben megnyílik a főváros diplomáciai negyedében. A szaúdi kormány hivatalosan még nem jelentette be az üzlet létrehozását.

Szaúd-Arábiában jelenleg szigorú törvények tiltják az alkoholfogyasztást, a vétkeseket kitoloncolással, pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel is sújthatják. Alkoholhoz eddig kizárólag diplomáciai küldeményekkel vagy a feketepiacon lehetett hozzájutni. A héten bevezetett új intézkedésekkel ráadásul korlátozták az alkoholtartalmú árucikkek diplomáciai úton való behozatalát - jelentette be a kormány szerdán.

A szaúdi királyságban az elmúlt években több szigorú társadalmi normán is enyhítettek. Mohamed bin Szalmán koronaherceg irányításával néhány éve egymást követik az intézkedések a turizmus és az üzleti élet felé nyitás jegyében. Az alkoholos termékeket áruló első bolt megnyitása a Vision 2030 nevű programhoz tartozik, amelynek célja a nyitás mellett az ország kőolajtól való kizárólagos függőségének megszüntetése is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek