Videó: Így épül a Szaúd-Arábia sci-fibe illő lineáris városa

Amikor a szaúd-arábiai lineáris város projektjét bejelentették, a terv annyira a valóságtól elrugaszkodottnak tűnt, hogy voltak, akik kételkedtek benne, hogy egyáltalán megépül. A Neom nevű, futurisztikus városprojektekkel foglalkozó cég ugyanis egy 170 kilométer hosszú, 200 méter széles és 500 méter magas, egyenes vonal formájú várost képzelt el a sivatagban, amelyben nem lennének autók, de még csak utak sem.

A The Line látványterveForrás: https://www.neom.com/

De most már videós bizonyíték van rá, hogy komolyan gondolják; az Ot Sky légifotózással foglalkozó cég drónfelvételein láthatjuk, ahogy az építkezés már el is kezdődött. A videón kotrógépek látszanak, amint egy széles lineáris árkot ásnak a Szaúd-Arábia északnyugati részén lévő sivatagban. A felvételek alapján valószínűleg a város hosszában kiépítendő földalatti közlekedési rendszer előkészítése is megkezdődött, írja a Dezeen.

A stílusosan The Line, azaz A Vonal névre keresztelt települést kilencmillió ember befogadására tervezték. 2021 januárjában Mohamed bin Szalmán trónörökös mutatta be a projektet, aki szerint a világ legfejlettebb nagyvárosaiban az emberek életükből akár több évet is ingázással töltenek, nem ritkán autóban ülve. 2050-re a jóslatok szerint az ingázás időtartama megduplázódhat, és eddigre mintegy egymilliárd embert kell áttelepíteni a növekvő CO2-kibocsátás és tengerszint miatt.

A The Line látványterveForrás: neom.com

Mint mondta ezeknek a problémáknak a kezeléséhez futurisztikus városokra van szükség, amilyen a The Line is, melynek nem lesz szén-dioxid-kibocsátása, lakosainak pedig nem kell öt percnél többet sétálniuk, hogy elérjék bármely helyszínt, amely a napi tevékenységeikhez kapcsolódik.

A The Line látványterveForrás: neom.com

A projekt honlapja szerint a település mindössze 34 négyzetkilométernyi földet foglal el, az építési terület 95%-át pedig meghagynák a természetnek. A tervek szerint a város egyik végéből a másikba 20 perc alatt lehet majd eljutni, ami arra utal, hogy nagy sebességű vasúttal is lehet majd közlekedni.

A Dezeen arról is írt, hogy az ALQST nevű londoni emberi jogi szervezet jelentése szerint október elején három, a Neom építkezési területéről erőszakkal kitelepített embert halálra ítélt a szaúdi bíróság.

A The Line látványterveForrás: neom.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek