Újabb romániai város tiltaná ki az autókat a belvárosából

Brassó egy mindössze 240 ezer lakosú város Erdély délkeleti részén, mely színes, gótikus, reneszánsz és barokk stílusú épületeiről, a fekete templomról és a környező gyönyörű tájról ismert. Bár nem egy metropolisz, belvárosában olyan gyakoriak a forgalmi dugók, hogy a város azt tervezi, hogy hétvégente lezárja az autós forgalom elől, és átadja a gyalogosoknak.

Brassó egyik leghíresebb látványossága, a gótikus fekete templomForrás: Shutterstock/Kokhanchikov

Az erre vonatkozó szabályzattervezetet kedden ismertette az erdélyi város vezetése, írja az MTI. Az intézkedés célja, hogy megszüntessék a városközpontban rendszeressé vált forgalmi dugókat, melyekhez hétvégenként a városba látogató nagyszámú turista is hozzájárul. A környezetvédelem is a megnevezett indokok között van, hiszen a kevesebb autó a légszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulna. Ezt már megválasztásakor célként tűzte ki a brassói városvezetés.

A közvitára bocsájtott tervezet szerint Brassó történelmi központjába pénteken 18 és vasárnap 22 óra között csupán az ott lakók, a mentő- és rendőrautók, taxik és fuvarmegosztó cégek autói, valamitnt az üzleteket, éttermeket, szállodákat áruval ellátó járművek hajthatnának be. A tervezet szerint adott napokra a belvárosi templomokba, eseményekre érkezők is igényelhetnének speciális engedélyt.

A városvezetés szerint a tervet a lakosság is támogatja, ezt bizonyítandó egy online petíciót is indítottak, melyet keddig 3500-an írtak alá.

A szabályzattervezethez február 5-éig lehet javaslatokat fűzni, várhatóan a február végi önkormányzati ülésen kerül a város képviselőtestülete elé.

Brassóban több szabályzatot is kidolgozott a városvezetés, hogy egységessé tegye a belváros arculatát, tavaly a teraszok, idén a cégtáblák kinézetére fogalmaztak meg javaslatokat.

Az egykori szász város a Fekete-tenger partja és Bukarest mellett Románia legkedveltebb turisztikai célpontja, évente több százezren látogatják. A városhoz tartozó Brassópojána sípályái miatt a téli sportok kedvelőinek körében is népszerű, de a túrázni vágyóknak is egyik kedvenc úti célja.

Az erdélyi város a napokban egyedüli európai helyszínként a Tripadvisor 25 legkedveltebb turisztikai célpontja közé is bekerült, a 21. helyen van. A leírásban a város középkori hangulata és pezsgő élete mellett a közeli látványosságokat, a prázsmári erődtemplomot, a törcsvári kastélyt és a zernyesti medverezervátumot is ajánlják az utazók.

Ahogy a címben utaltunk rá, Brassó nem az egyetlen romániai város, amely radikális lépéseket tesz az autómentesítés irányába. Nemrégiben Kolozsvár is bejelentette, hogy történelmi belvárosának több utcája gyalogosövezetté alakul.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek