Újabb romániai város tiltaná ki az autókat a belvárosából

Brassó egy mindössze 240 ezer lakosú város Erdély délkeleti részén, mely színes, gótikus, reneszánsz és barokk stílusú épületeiről, a fekete templomról és a környező gyönyörű tájról ismert. Bár nem egy metropolisz, belvárosában olyan gyakoriak a forgalmi dugók, hogy a város azt tervezi, hogy hétvégente lezárja az autós forgalom elől, és átadja a gyalogosoknak.

Brassó egyik leghíresebb látványossága, a gótikus fekete templomForrás: Shutterstock/Kokhanchikov

Az erre vonatkozó szabályzattervezetet kedden ismertette az erdélyi város vezetése, írja az MTI. Az intézkedés célja, hogy megszüntessék a városközpontban rendszeressé vált forgalmi dugókat, melyekhez hétvégenként a városba látogató nagyszámú turista is hozzájárul. A környezetvédelem is a megnevezett indokok között van, hiszen a kevesebb autó a légszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulna. Ezt már megválasztásakor célként tűzte ki a brassói városvezetés.

A közvitára bocsájtott tervezet szerint Brassó történelmi központjába pénteken 18 és vasárnap 22 óra között csupán az ott lakók, a mentő- és rendőrautók, taxik és fuvarmegosztó cégek autói, valamitnt az üzleteket, éttermeket, szállodákat áruval ellátó járművek hajthatnának be. A tervezet szerint adott napokra a belvárosi templomokba, eseményekre érkezők is igényelhetnének speciális engedélyt.

A városvezetés szerint a tervet a lakosság is támogatja, ezt bizonyítandó egy online petíciót is indítottak, melyet keddig 3500-an írtak alá.

A szabályzattervezethez február 5-éig lehet javaslatokat fűzni, várhatóan a február végi önkormányzati ülésen kerül a város képviselőtestülete elé.

Brassóban több szabályzatot is kidolgozott a városvezetés, hogy egységessé tegye a belváros arculatát, tavaly a teraszok, idén a cégtáblák kinézetére fogalmaztak meg javaslatokat.

Az egykori szász város a Fekete-tenger partja és Bukarest mellett Románia legkedveltebb turisztikai célpontja, évente több százezren látogatják. A városhoz tartozó Brassópojána sípályái miatt a téli sportok kedvelőinek körében is népszerű, de a túrázni vágyóknak is egyik kedvenc úti célja.

Az erdélyi város a napokban egyedüli európai helyszínként a Tripadvisor 25 legkedveltebb turisztikai célpontja közé is bekerült, a 21. helyen van. A leírásban a város középkori hangulata és pezsgő élete mellett a közeli látványosságokat, a prázsmári erődtemplomot, a törcsvári kastélyt és a zernyesti medverezervátumot is ajánlják az utazók.

Ahogy a címben utaltunk rá, Brassó nem az egyetlen romániai város, amely radikális lépéseket tesz az autómentesítés irányába. Nemrégiben Kolozsvár is bejelentette, hogy történelmi belvárosának több utcája gyalogosövezetté alakul.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek