Vastag várfal rejti a francia városkát egy rózsaszín tó partján

Sokan elgondolkoztunk már, hogy milyen lehetett egy adott korban élni, a régmúlt időkben, esetleg pár napra ki is próbálnánk. Az Aigues-Mortes lakói nem csak néhány napig helyezkednek ilyen szerepbe, hiszen a város, ahol élnek, történelmi falakkal veszi körül őket, sőt, egy teljes várfallal! Tartsatok velünk, és ismerjétek meg a francia várost! 

A franciaországi Aigues-Mortes és a vele szomszédos tóForrás: Shutterstock/Alexey Fedorenko

Merre található?

A Francia Riviéra partjainál fekvő település, a Camargue síkságnak szélén, Provence régiójában található, keletre Montpellier-től és a gyönyörű Nimes-től. Gazdag történelmi hátterével és festői környezetével odavonzza a látogatókat a világ minden tájáról.

A városka történelme

Aigues-Mortes neve a középkori latin "Acquae Mortuae" kifejezésből ered, ami "holtvizeket" vagy "halott vizeket" jelent. A névadás hátterében az áll, hogy a város eredetileg egy tó, a Vidourle folyó torkolatánál épült. A tó kiszáradása után vált híressé, és a középkorban stratégiai fontosságú hely lett.

Aigues-MortesForrás: Shutterstock

Az 1240-es években IX. Lajos francia király döntött úgy, hogy erődítményt épít a városban és akörül, hogy biztosítsa a nyugati határ védelmét. Ezt az erődítményt a későbbiekben tovább bővítették és erősítették, a középkorban pedig jelentős szerepet játszott a tengeri kereskedelemben és a keresztes háborúkban.

A középkor után Aigues-Mortes történelme további változásokon ment keresztül. Az iparosodás és a modernizáció új korszakot hozott életébe. Ma Aigues-Mortes egy békés, festői városka, amely nemcsak a lakók biztonságos, hangulatos otthona, de turisztikai látványosság is egyaránt.

A városba belépve 

A város központjában található középkori erődítményeket körülvevő festői kis utcák időutazásra invitálnak. A szűk sikátorok mentén elhelyezkedő hangulatos kávézók, boltok és éttermek a helyi kultúra és gasztronómia igazi élményét kínálják. A városközpontba belépve az összes utca a Place Saint Louis-ra vezet, ami az ókori Aigues-Mortes központja. Itt látható a városháza, a Notre-Dame-des-Sablons templom, és Szent Lajos szobra. A templomot gótikus stílusban építették a 13. században, és idősebb, mint a várost körülvevő fal.

A közeli Camargue régió egyedi élővilága is hozzájárul a város vonzerejéhez. A vadvilág szerelmesei számára az Aigues-Mortes környékén élő rózsaszín flamingók, fehér lovak és fekete bikák lenyűgöző látványt nyújtanak.

Camargue élővilágaForrás: Shutterstock

Programok

A város évente számos fesztivált és eseményt rendez, melyek a helyi kultúrát és hagyományokat ünneplik. A középkori vásárok, a szüreti fesztiválok és a tengeri ünnepek mind hozzájárulnak vibráló atmoszférájához és a turisták számára nyújtott élmények gazdagságához.

A történelmi múzeumok és kiállítások pedig lehetővé teszik az érdeklődők számára, hogy jobban megismerjék Aigues-Mortes gazdag múltját és kulturális örökségét.

Körbesétálhatjuk a várost

Aigues-Mortes falairól beleshetünk szűk utcácskáibaForrás: Shutterstock

A várost körülvevő fal folyamatos karbantartása lehetővé teszi, hogy tetejükön körbesétáljunk, és felfedezhessük a Constance-tornyot, amelynek érdekessége, hogy itt tartották fogva az 1300-as években a bűnös templomosokat. Ráadásul a torony tetején lévő terasztól nyílik a legjobb kilátás a városra.

Séta közben egy hozzáértő elmeséli a tornyok funkcióit is.

Constance torony, Aigues-MortesForrás: Shutterstock

A hab a tortán

Ha nem lenne elég ez a sok-sok érdekesség a helyről, akkor végül, de nem utolsósorban emeljük ki, hogy a város mellett fekszik egy tó (Salins du Midi), amelynek élénk rózsaszín a vize. Az oka egészen egyszerű: napfelkeltekor vagy naplementekor színeződik át, mert a tóban élő algák és baktériumok a megfelelő fényviszonyok mellett pigmenteket termelnek. Ez az egyik leghíresebb turisztikai látványosság a városka körül.

Aigues-Mortes körüli tó, Salins du MidiForrás: Shutterstock

Forrás: francethisway.com

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek