Levessel öntötték le a Mona Lisa festményt a Louvre-ban

Két klímaaktivista levessel terítette be a párizsi Mona Lisát. Két nő átlépett a biztonsági korláton, majd levest hajítottak Leonardo da Vinci alkotása felé. Egyikük felsőjén a Riposte Alimentaire felirat volt olvasható, amely egy klímaaktivista csoport elnevezése. A festmény épsége miatt aggodalomra nincs ok, üvegablak védi, így nem rongálódott meg.

A videófelvételről készült képen aktivisták állnak Leonardo da Vinci Mona Lisa című festménye mellett a párizsi Louvre-ban 2024. január 28-án, miután levest öntöttek a festményt védő üvegreForrás: MTI/AP/Clement Lanot/-

Az incidens egybe esett a francia farmerek tiltakozásával az alacsony bérek, a növekvő költségek és a szabályozás ellen.

„Mi a legfontosabb? – kiáltották a nők. "Művészet, vagy jog az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz? Gazdasági rendszerünk beteg, gazdáink a munkájukban halnak meg" – tették hozzá.
A múzeum munkatársai ezután fekete paravánokkal takarták el a festményt, hogy elzárják a nyilvánosság elől, és arra kérték a látogatókat, hogy azonnal hagyják el a helyiséget. Két embert letartóztattak az eset után – közölte a párizsi rendőrség.

A világ leghíresebb műalkotásait már korábban is célba vették az aktivisták. 2022 májusában egy idős asszonynak álcázott férfi tortával dobta meg – írja a sky.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek