Évekig egy konyha falán lógott, most a párizsi Louvre-ba kerül a híres firenzei festő műve

A párizsi Louvre Múzeum igazi nemzeti kinccsel bővítette gyűjteményét négy évvel azután, hogy egy 24 millió euró értékű festményt fedeztek fel egy ház konyhájában – írja a CNN.

Az értékes festmény évekig egy konyha falán lógott.Forrás: AFP/Philippe Lopez

A firenzei festő, Cimabue „Christ Mocked - Krisztus gúnyolása" című művét egy idős asszony házában találták meg Compiegne városában 2019-ben. A ritka műalkotást – amelyet görög vallási ikonnak hitt – a nő konyhájának falát díszítette. A kilencvenes éveiben járó idős hölgy nem tudta, hogy egy műkincset nézeget nap mint nap – mondta akkor Jerome Montcouquil, a Cabinet Turquin művészeti specialistája, akit felkértek a festmény vizsgálatára.

Az 1280-ból származó festmény csaknem 24,2 millió euróért került árverésre egy 2019-es aukción, ám a francia kormány ekkor közbelépett, hogy megakadályozza exportját, és a festményt „nemzeti kincs" státuszba helyezte. A rendkívül ritka festményt 30 hónapig tartották az országban, ezalatt a kormány összegyűjtötte a pénzt, hogy megvegye a nemzet számára. Franciaország kulturális minisztere, Rima Abdul Malak, valamint a Louvre Múzeum elnöke és igazgatója, Laurence des Cars bejelentette, hogy a festmény mostantól a múzeum gyűjteményének részét képezi.

A minisztérium a festményt „a művészettörténet döntő mérföldkövének" nevezte. "Cimabue munkái közül csak mintegy 15-öt ismerünk, ezért a festmény nagy jelentőségű nemzeti kincsnek számít" – teszi hozzá a minisztérium. A minisztérium tájékoztatása szerint a festmény csatlakozik a Louvre-gyűjteményben található sokkal nagyobb Cimabue-festményhez, a „Maestà"-hoz, és mindkét alkotás egy kiállítási esemény része lesz 2025 tavaszán. A „Christ Mocked" című alkotás egy diptichon része, amely nyolc jelenetből áll, amelyek középpontjában Krisztus szenvedése és keresztre feszítése áll.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek