Videó: Egy öregasszonynak álcázott férfi tortával dobta meg Da Vinci híres festményét

Mona Lisa továbbra is titokzatos mosollyal nézett le a festményről, miután egy ismeretlen férfi tortát hajított feléje. Az érthetetlen eset vasárnap történt a párizsi Louvre Múzeumban, de a híres festmény szerencsére nem sérült meg, mivel Leonardo da Vinci alkotását biztonsági üveg veszi körül.

A legtöbb turista mindig a híres festmény körül tolongForrás: Hans Lucas via AFP/Xose Bouzas / Hans Lucas/Xose Bouzas

A tanúk vallomása szerint az elkövető egy kerekesszékes férfi volt, aki parókát viselt. A többi vendég meglepetésére azonban hirtelen felállt, a festmény elé lépett, és nekidobta a tortát. Az alábbi videón jól  látható az üvegnek csapódott torta maradványa.

A turistákkal mindig zsúfolt teremben ezúttal is sokan tartózkodtak és rögzítették a váratlan eseményt. Amint az a közösségi médiában megosztott néhány videón látható, a Louvre biztonsági dolgozói siettek, hogy eltávolítsák a támadót az épületből, és megtisztítsák az üveget. Az őrök kitessékelték a férfit a helyiségből, a többi jelenlévő pedig tovább nézelődött.

A Leonardo da Vinci által 1503 és 1519 között készített festményt a biztonsági üveg ezúttal megvédte, a torta maradványait eltávolították.

Ugyanakkor nem az első támadás a festmény ellen.

A történelem során több esetben is kísérletet tettek a 77 x 53 centiméteres vászon megrongálására, ellopására vagy felhasználására, hogy felhívják a figyelmet különféle okokra.

Egy férfi az 1950-es években kénsavat dobott rá, ami megrongálta a festményt, egy bolíviai diák pedig kővel dobta meg. Egy kerekesszékes nő vörös festéket fújt a székére, miközben az 1974-ben egy tokiói kiállításon volt, kifejezve elégedetlenségét a rámpák hiánya miatt. Egy orosz turista 2009 nyarán egy csésze teával dobta meg. A művet több mint egy évszázaddal ezelőtt, 1911-ben lopták el, és csaknem három évre eltűnt – írja a marca.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek