Kiderült, idén mikor lesz a cseresznyevirágzás ideje Japánban

A japán cseresznye virága, a sakura a szigetország nemzeti jelképe. Tavaszi nyílása olyan nagy dolog Japánban, hogy a meteorológiai hivatalnak külön szolgálata van az első virágzások előrejelzésére, és naponta tudósítanak róluk az országos hírekben. Fesztiválokat is tartanak szerte az országban a virágzás eseményének tiszteletére.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kaname Muto

Még külön fogalom is született annak az egyedülálló időtöltésnek az elnevezésére, ahogy befogadják a finom rózsaszín és fehér szirmok látványát, amit hanaminak hívnak, és ami szó szerint annyit tesz: „virágnézés". Amint nyílni kezdenek a bimbók a fákon, a családok és a barátok összegyűlnek alattuk piknikezni, így a parkokat és kerteket tömeges szabadtéri ünnepségek helyszínévé varázsolják.

Forrás: NurPhoto via AFP/Richard Atrero de Guzman/NurPhoto/Richard Atrero De Guzman

Ekkorra várják a látványt

Megérkezett Japán hivatalos 2024-es cseresznyevirág-előrejelzése is. Bár Japán legtöbb részén jelenleg is hatalmas hó van, de az előrejelzések szerint az eddigiekhez képest korábban fognak megjelenni a szigetország híres cseresznyevirágai.

Forrás: Shutterstock

A Japán Meteorológiai Társaság előrejelzése a virágok megjelenését Tokió környékén várhatóan március 23-ra teszi, míg a teljes virágzás ott március 30-án várható. Délebbre, a Kochi prefektúrában március 18-án kezdenek szirmot bontani a fák. Oszaka lakói valószínűleg március 25-én látják majd meg a fák első virágait, a teljes virágzás pedig április 1-jén várható.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masamine Kawaguchi

Kiotóban az emberek arra számíthatnak, hogy a virágzás március 23-án elkezdődik és április elején fog kiteljesedni. Északon, Hokkaidó szigetén és fővárosában, Szapporóban lesz az utolsó lehetőség kiélvezni a sakura rózsaszín vagy fehér virágözönének látványát Japánban: ott a fák május 2-án kezdenek virágozni, míg a teljes virágzást május 6-án érik el.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hiroto Sekiguchi

Két hét pompa

A virágok általában körülbelül két hétig maradnak az ágakon a nyílástól a virágzás csúcsáig, a hőmérséklettől és az időjárásától függően. És ha valaki lemarad a fő virágzásról délen, még mindig szerencsét próbálhat egy kicsit északabbra utazva.

Forrás: Shutterstock.com

A Japan Times szerint a Nyugat- és Kelet-Japánra vonatkozó dátumok valamivel korábbiak az átlagosnál a novemberben és decemberben tapasztalt magasabb hőmérséklet miatt.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kaname Muto

Persze a dátumokat többször módosíthatják, és valószínűleg fogják is a várható virágzás napjáig. 2023-ban a meteorológusok például 13-szor módosították a becslésüket. Ebből is látszik, mennyire komolyan veszik ezt a tavaszi ünnepet, amely Japán egyik legfontosabb eseményévé vált.

(Forrás: travelandleisure.com, thetimes.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek