Szemétheggyé változott a Fudzsi: Japán belépőt fog szedni a turistáktól

Idén nyártól minden látogatónak fizetnie kell, aki szeretné megmászni Japán ikonikus Fudzsi hegyét, és a turisták létszámát is korlátozzák, írja az Euronews.

A Chureito Pagoda, háttérben a FudzsiForrás: Sean Pavone/Shutterstock

Az utóbbi időben a Fudzsin annyira megnőtt a látogatók száma, hogy a helyiek aggódni kezdtek a rengeteg hátrahagyott szemét és a túrázók biztonsága miatt. Az intézkedések 2024. július 1-jén lépnek hatályba.

A hegy legnépszerűbb emelkedője a Yoshida túraútvonal, köszönhetően annak, hogy könnyen megközelíthető Tokióból, és az úton sorakozó hegyi kunyhóknak, amelyek szállást és étkezést kínálnak a világörökségi helyszínen.

Fudzsi csúcsa ködbe burkolózvaForrás: Shutterstock

A túrázási tevékenyeséget felügyelő Yamanashi prefektúra kormánya a környezet védelme érdekében látta szükségesnek a díj bevezetését. Hogy csökkentsék a torlódást, július 1-től, a nyári hegymászószezon kezdetétől napi 4000 főben maximalizálják a Yoshida ösvény látogatóinak számát, 16 és 2 óra között pedig tilos lesz a hegymászás.

A japán kormány szerint tavaly példátlan számú hegymászó érkezett a Fudzsira, és idén is hasonló beáramlásra számítanak.

2023-ban összesen 221 322-en mászták meg a hegyet, és több mint felük a Yoshida ösvényt választotta.

A rengeteg látógatóval megnövekedett az eldobált szemét mennyisége is, a torlódás pedig balesetekhez és sérülésekhez vezetett.

Aggodalomra adnak okot a tapasztalatlan túrázók is, akik nehézségekbe ütköznek a csúcs közelében, ahol már kevesebb az ellátást biztostó létesítmény.

Egyre forgalmasabb és szemetesebb japán ikonikus hegyének lejtőiForrás: Ryan / Unsplash

Mennyibe fog kerülni a Fudzsi megmászása?

A tisztviselők egyelőre nem hozták nyilvánosságra a pontos összeget, februárra ígérik a bejelentést. Egyébként már 2014 óta arra ösztönzik a látogatókat, hogy fejenként 6,20 euróval önként támogassák a helyszín megőrzését. A tervek szerint a Yoshida útvonal bejáratánál egy kaput fognak felszerelni, a beszedett díjakból származó bevételt pedig az ösvény mentén vulkánkitörés esetén használható menedékházak építésére és a túraútvonal fenntartására fordítják majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek