Különleges helyek a világban – A híres Macskasziget Japánban

Japán gyönyörű szigetei közül az egyik legkedvesebb és legkülönlegesebb a cicáktól hemzsegő Aoshima. Több mint 120 négylábú lakója után Macskaszigetnek  is nevezik ezt a helyet, amely bár a közösségi médiának köszönhetően az egész világ figyelmét felkeltette, megközelíthetetlensége miatt mégsem lett az a tipikus, turistáktól hemzsegő hely.

Nincs itt más, csak macskák

A Japán déli részén található szigeten egy helyi lakosra nagyjából 30 macska jut. Mivel a Csendes-óceán veszi körül a földdarabot, az odautazás már önmagában is kalandos. A sziget álmos halászkikötőjébe naponta kétszer érkezik a Nagahamából induló komp, fedélzetén maximum 34 utassal: többségük kíváncsi turista, aki a szigeten élő, leginkább vörös cirmosok hordáival szeretne fotózkodni.

Forrás: AFP/Kazuyuki Ono

„Korábban ritkán vittem turistát" – mondta Nobuyuki Ninomiya kompkapitány, aki gyakran közlekedik a nagyjából 20 percig tartó útvonalon. „Most minden héten szállítok turistákat, bár az egyetlen dolog, amit kínálunk, az a macska."

Ez olyannyira igaz, hogy bár a sziget hatalmas turisztikai csomópont lehetne, itt nincsenek szállodák, üzletek, de még csak éttermek sem.

A vendégeknek tehát maguknak kell csomagolniuk elemózsiát, mivel amint átkeltek a kompon, sem ételhez, sem vízhez nem juthatnak hozzá. No és persze nem szabad megfeledkezni a cicáknak csomagolt ehető adományról sem...

Macskaparadicsom vagy pokol?

A macskák, bár szabadon élnek, hozzászoktak az emberekhez, és a legtöbbjük barátságos is. Az aoshimai lakosok is szívesen játszanak velük. És persze a turisták is, akiktől ételt koldulnak, sőt nem szégyellnek lopni sem, ha módjuk adódik rá. A szigeten van egy kijelölt etetőhely is a kultúrház közelében, ahol a vendégek etethetik és simogathatják is őket. De az étel nem az egyetlen dolog, amit szívesen fogadnak a négylábú lakók. A macskajátékok is könnyen gazdára találnak. 

Forrás: AFP/Kazuyuki Ono

Azért nem mindig ilyen paradicsomi az ott élő szőrgombócok helyzete.

Télen rendkívül szeles az időjárás, és a hajójáratok is gyakran szünetelnek. Ilyenkor több látogatóra lenne szükség, mert a hidegebb hónapokban csökken az élelmiszerellátás, és a látogatók adományai, ételei is hiányoznak az állatoknak, akiket a helyiek nem tudnak ellátni. Előfordul, hogy a legtöbb cica üres bendővel tér nyugovóra a hideg éjszakákon.

Hogyan kerültek ide?

Aoshimára eredetileg azért telepítettek macskákat, hogy a halászhajókon garázdálkodó egereket kordában tartsák. Mivel a szigeten nincsenek természetes ragadozók, a macskák gyorsan elszaporodtak, és most elképesztően sokan bolyonganak szabadon.

Forrás: AFP/Kazuyuki Ono

A második világháború után a szigetlakók többsége a nagyobb szigetek városaiban keresett munkát, így Aoshima központi halászatának leáldozott. Csak az idősek maradtak itt, meg a macskák. Abban az időben közel ezren éltek a szigeten, most azonban alig egy tucat lakos éli itt nyugalmas életét a cicák társaságában. Íme egy videó, amely jól bemutatja a szigetet!

Aoshima egyébként nem az egyetlen macskák által lakott sziget Japánban, hiszen legalább tíz másik is létezik. Tokióhoz legközelebb a Kanagava prefektúrában található Enosima esik, ahova ráadásul még kompoznunk sem kell, mert híd köti össze Honsu szigetével. De a legismertebb és legkedveltebb ezek közül mégis Aoshima marad.

(Forrás: za.investing.comthetravel.com)

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek