Több mint 20 éve Japán legszebb kertje, mégis kevesen ismerik

Az Adachi Művészeti Múzeum falain Japán legjobb modern művészeinek festményei láthatók. Sok látogató azonban teljesen figyelmen kívül hagyja az épületet, és szívesebben tölti idejét az épületen kívül, a kertben. Nem véletlenül.

Forrás: adachi-museum.or.jp

A Sukiya Living magazin már 20 éve minden esztendőben a Yasugi nevű városban található Adachi Művészeti Múzeumnak ítéli oda a legmagasabb kitüntetést – a legszebb hagyományos kert címét. A rangos elismerés ellenére a múzeumot körülvevő kertek viszonylag ismeretlenek a kiotói és a tokiói japánkertekhez képest. 

A kert, amiben nincs virág

Sok nyugati látogató összezavarodik, amikor ellátogat egy japánkertbe, ahol egyetlen virágot sem láthat. Ezek a kertek a különféle zöld növényekre helyezik a hangsúlyt, legyenek azok mohák vagy a fák, vagy csak sziklákat alakítanak ki egy homokágyban. Itt többek között fenyvesek, sziklakertek, mohakertek és vízesések láthatók.

„A japán kertek olyan módon törekednek a magas művészetre, ahogyan Nyugaton nem" – magyarázza Sophie Walker, a „The Japanese Garden" című könyv szerzője.

Forrás: adachi-museum.or.jp

A múzeumot is a kerthez tervezték, melynek nagyméretű ablakaiból a kert legfigyelemreméltóbb tájaira lehet rálátni.

Kemény munka áll mögötte

„A japán festményeket még akkor is nehéz értékelni, ha az emberek nézegetik, míg a kerteket bárki könnyedén megtekintheti" – magyarázza Takodori Adachi, Zenko Adachi alapító unokája és a múzeum jelenlegi igazgatója. „Ezek a japánkertek egybeépültek a háttérben lévő hegyekkel" – teszi hozzá.

Mielőtt a látogatók megtekintenék a japán festményeket, megnézhetik ezeket a lenyűgöző kerteket, ahol japán és angol nyelvű táblákon kérnek elnézést, hogy napközben kertészek vagy más karbantartók fáradoznak a kertben – ezzel bizonyítva, hogy a kertek látszólag könnyed eleganciája mögött emberi munka áll.

Forrás: adachi-museum.or.jp

Az élő japán festmény

A „kert is egy kép" – ez a mottója a múzeumnak. A megjelenése azonban minden nap változik, és mindig tele van szépséggel. Az alapító Adachi Zenko „a kert is egy kép" hitével a kertészkedésnek szentelte életét egészen 91 éves korában bekövetkezett haláláig.

A kertek összesen mintegy 165 000 négyzetméteresek. Minden évszakban másként mutatnak, és egyensúlyban állnak a környező természetes hegyekkel. Így Adachi kertjéről azt mondják, hogy egy „élő japán festmény" – olvasható a múzeum weboldalán.

Forrás: adachi-museum.or.jp

A táj szemrevételezésének egyik legjobb módja, ha megállunk a múzeum teázóinak egyikében. Itt a vendégek élvezhetik a matcha teát és az édességeket, miközben a kilátásban is gyönyörködhetnek, a lehető legjobb szögben kialakított ablakokból.

Az Adachi Múzeum több ajándékboltja is megér egy kis időt. Ahelyett, hogy csupán képeslapokat és más, a múzeum népszerű darabjaival nyomtatott tárgyakat árulnának, kézműves sörökkel, fagylaltokkal, palacsintákkal várják a vendégeket.

(Forrás: CNN)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek