Ez a kevésbé felfedezett 10 hely 2024 legígéretesebb úti célja a profik szerint

Sokan vannak úgy, hogy beleszeretnek egy helybe, ahová évről-évre visszajárnak. A britek mintegy fele azonban újabb és újabb úti célokba vágyik. A brit utaztatók szövetsége, az ABTA közkívánatra összeállított egy listát a szezonkezdetre a turisztikai fősodorba még nem tartozó, de izgalmas helyszínekről a világban. Mutatjuk melyek ezek.

A briteknél a Sunshine Saturday (Napfényes szombat) lassan olyan fontos fogyasztói eseménnyé válik, mint az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlási lázat megnyitó Black Friday. Hagyományosan január első szombatjára - amely idén január 6-ra esett - időzítik a brit utaztatók előfoglalási akcióik kezdetét: aznap komoly árengedményekkel igyekeznek berobbantani a tavaszi, nyári utazási kedvet.
Idén a magyar piacon az egyik elsőként a Wizz Air is felült a hullámra, és január 15-én repülőjegy vásárlásra buzdította az embereket a téli depresszió jelképes napján, erről ITT írtunk.

Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Királyság utaztatóinak szövetsége, az ABTA az említett jeles napok apropóján közzétette éves listáját 2024 tíz legfigyelemreméltóbb utazási célpontjáról, ezzel is jelezve a szezon kezdetét.

A listán szereplő célpontok tehát főként kevésbé felfedezett helyszíneket ajánlanak.

Szerepel a gyűjteményben Extremadura, egy nyugat-spanyol régió, amely három UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, valamint Zambia, egy tengerparttal nem rendelkező dél-afrikai ország, ahol lenyűgöző nemzeti parkokba és vadállatok gazdag élőhelyeire juthatunk el.

Forrás: Shutterstock

Íme a tíz legnépszerűbb úti cél 2024-ben az ABTA szerint (ábécé sorrendben)

Albánia
Aruba
Kréta
Extremadura
Mauritius
Szászország
Shropshire
Tirol
Vietnám
Zambia

Mi ezeket az úti célokat ajánljuk az ABTA gyűjteményéből:

Extremadura tartomány

Spanyolország jobb sorsra érdemes tartománya számos természeti látnivalóján túl lenyűgöző építészeti értékekbenbővelkedik: régészeti lelőhelyeket, kastélyokat és katedrálisokat rejt. Ha valaki bolondul a híres Jamon Iberico-ért, azaz az ibériai sonkáért, a legjobb helyen jár, az alapanyag legjava Extremadurából kerül ki. A krémes, aromás juhsajt, az ismert Torta del Casar is innen származik.

Forrás: Shutterstock

Valószínűleg nem Spanyolország jut eszünkbe, ha római romokra gondolunk, de Extremadura tele van ilyenekkel, mivel fontos központ volt a Nyugat-Római Birodalomban. Méridában található a gyönyörű Puente Romano, amely a leghosszabb fennmaradt híd ebből az időből 64 elegáns ívével. A Római Színház ugyancsak különlegesen jó állapotban maradt fenn, olyannyira, hogy újra játszanak benne darabokat.

Shropshire megye

Ha az ember már unja Londont, és a hamisítatlan angol vidéki idillre vágyik, jó választás a szintén kevéssé ismert Shropshire megye Nagy-Britanniában. A walesi határnál húzódó terület az ország legszebb tájait, városait, falvait vonultatja fel. Nemcsak természeti gyöngyszem, hanem az ipari forradalom szülőhelye is.

Forrás: Shutterstock

Anglia legjobb állapotban fennmaradt nosztalgiavonat-hálózatán utazhatunk itt, ahol a szerelvényeket gőzmozdonyok húzzák, és felkereshetjük a világ legrégebbi, még működő öntöttvas hídját, az Iron Bridge-et. A környékén található világörökségi helyszín az Ironbridge-szurdok az ipari forradalom hajnaláról, az 1700-as évekből őriz szépen felújított műemlékeket. Ki ne hagyjuk a nyaralóhajózást a megye festői csatornáin, utunk olykor régi akvaduktok tetején vezet.

Aruba

A Karibi-térségbe már számos honfitársunk is eljut. Volt, amikor charterjáratokat is indítottak Dominikára. Aruba azonban egyelőre kevés magyar úti célja a térségben. A hollandok számára viszont - hiszen az ország egykor holland gyarmat volt, és ma is a Holland Királyság részét képezi autonóm területként - egészen megszokott dolog a nyaralás a karib szigeten. És hogy miért jó választás? Mert itt az azúrkék tengerhez és a hófehér homokhoz flamingók is járnak.

Forrás: Shutterstock

Ráadásul az év minden szakában felkereshetjük, mivel a hurrikánövön kívül esik. Ugyanakkor a szigeten átfújó passzátszelek erősek: jelzik is a szélirányba növő, göcsörtös törzsű, jellegzetes Divi Divi fák. Arubán a legalacsonyabb a bűnözési ráta a Karib-térségben és dús trópusi növényzetével egyedüállóan zöld a környező úti célokkal szemben. Elszigeteltségének köszönhetően, sok olyan állatfaj él itt, amivel másol nem, vagy csak kevés helyen találkozhatunk a természetben, mint a színpompás kékes-zöld ostorfarkú gyíkfaj, vagy az üregi bagoly. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek