Egy, az Égei-tengerre néző lejtőn épült fel a görög sziget legextrább villája

Egy santorini székhelyű építésziroda olyan nyári lakot tervezett, mely a sziget turizmus által legkevésbé elrontott településén, a középkori utcákkal, sikátorokkal, és erődített falakkal tűzdelt Pyrgos falujában épült fel, egy Égei-tengerre néző leejtőn, szőlőültetvények szobszédságában.

Santorini - IllusztrációRussell_Yan/pixabay

Az erődszerű nyaraló szögletes formáit a környék felszínre törő sziklái és a sziget erődítményei inspirálták. "A sziget építészeti örökségének minden részletét finoman beágyaztuk ebbe a masszív szerkezetbe" – mondta a Kapsimalis Architects a Dezeen cikke szerint.

A ház egy társaság számára épült, de könnyen három részre osztható, elszeparált külső terekkel. A két emeletes épület alsó szintjén konyhából, nappaliból és egy hálószobából állna az első szárny. A boltíves tető alatt egy második lakószárny alakítható ki, egy hálószobával és egy kisebb konyhával. A felső szinten egy újabb szárny különíthető el, melybe három hálószobát és egy újabb konyhát építettek a tervezők, a pincébe pedig tárolóhelyiségeket helyeztek.

Lépcsők vezetnek különféle teraszokra, az egyiken egy szabálytalan formájú medencével, a másikon egy földbe süllyesztett társalgóval. Egy újabb teraszon pedig a fából készült pergola alatt étkezőasztal áll, a második emeleti homlokzat egy részén pedig fém erkély nyúlik végig.

A ház fővázát vasbeton alkotja. Falai Santorini jellegzetes boltozatos tetőit idézve simák és lekerekítettek, de a tervezők a szigeten szokásos fehér helyett inkább föld-tónusú vakolatot használtak.

A belső tereknél azonban megmaradtak a fehér színű vakolatnál, melyhez kontrasztos szürke bútorokat választottak. A kerámia, a kő és a fa alapanyagok válogatásakor igyekeztek fenntartani annak érzetét, hogy a ház a természetes táj része. Ezt a hatást fokozzák a teraszokra ültetett mediterrán növények és kaktuszok - olvasható a Dezeen oldalán, ahol további fotókat is találunk.

Az 2012-ben alapított santorini székhelyű Kapsimalis Architects építésziroda szállodák és lakások tervezésére specializálódótt, a közelmúltban régi házakat és barlangokat alakított át hotellé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek