Látogathatóvá vált az ókori Görögország legnagyobb királyi palotája

Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően péntektől látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban – közölte a görög kulturális minisztérium.

A görögországi Aigai régészeti lelőhely, II. Fülöp felújított palotájaForrás: NurPhoto via AFP/Achilleas Chiras/NurPhoto/Achilleas Chiras

A mai Vergina városa mellett található Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, amely a tárca csütörtöki tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, és ebből ezer négyzetmétert az ókori Görögország legnagyobb épületének számító királyi palota foglal el. Aigaiban találhatók a makedón királyok sírjai is, mint feltételezik, köztük van az I. e. 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp végső nyughelye is.

Aigai I. e. 410-ig volt a Makedón királyság fővárosa.

A palotát régészek szerint I. e. 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A maradványokat az 1865-ben indított, majd a 20. században folytatott ásatok során hozták felszínre.

A legutóbbi karbantartási, restaurálási és helyreállítási munkálatok 2007-ben kezdődtek az Európai Unió társfinanszírozásával. Az athéni kulturális tárca szerint több mint 20 millió euró (7,5 milliárd forint) volt a restaurálási munkálatok költségvetése. Aigai mintegy 70 kilométerre található nyugatra Szaloniki kikötővárostól, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek