Idén nyárra lezárják a világ egyik legtöbbet fotózott strandját Görögországban

Rossz hír azok számára, akik idén nyaralást terveztek a görögországi Zákinthosz gyönyörű szigetére: a helyi hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy lezárják a turisták elől a népszerű, Hajóroncs-öbölként és Csempész-öbölként is ismert Navagiót. 

A Navagio-öböl vizének színei mindig elkápráztatják az arra járókatForrás: GregMontani / 575 images/pixabay

A strand nevét arról a homokban heverő hajóroncsról kapta, amely a hivatalos verzió szerint a rossz idő és egy műszaki hiba miatt járt szerencsétlenül 1980-ban. De egyes szóbeszédek szerint a hajó cigarettát és alkoholt csempészett, és a görög parti őrség elől menekülve futott zátonyra.

Akárhogy is történt, a hatalmas, rozsdásodó roncs nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a partszakasz ennyire híressé vált.

Azonban messze nem ez az egyetlen dolog, ami miatt az öböl turisták tömkelegével telik meg minden évben: a strand tiszta, türkizkék vizével és érintetlen, fehér homokjával is kitűnik a többi közül. A strandról nem véletlenül a világ egyik legtöbbet fotózott helye.

Minet egy partravetett óriási cet, úgy fest a a roncs a festői partonForrás: Katarzyna Tyl / Pixabay

Ezért is annyira sajnálatos, hogy a helyi hatóságok idén úgy döntöttek, hogy lezárják az öblöt. A döntést a földrengések okozta károk megelőzésével foglalkozó szervezet hozta meg biztonsági okokból.

A hatóság szerint túl magas a parton történő földcsuszamlások kockázata, a közelmúltban kisebb rengések is történtek a Jón-tenger partján.

Az október 31-ig érvényes rendelkezés szerint tilos csónakkal vagy más úszó járművel megközelíteni a partot, és a fürdőzés sem megengedett az öbölben. A behajtási tilalom kiterjed a lejtő tetejére és a szemközti fennsíkra is.

Az öblöt csak vészhelyzet és mentés esetén szabad megközelíteni.

Hasonló tilalmat már tavaly szeptemberben is be kellett vezetni, miután a Richter-skála szerinti 5,4-es földrengés miatt sziklák zuhantak az öbölbe. 2018-ban pedig egy nagyobb beomlás történt az egyik fal mentén, ami miatt a hatóságok a következő hónapokra lezárták a strandot. A mostani döntés megelőző jellegű, és az emberek biztonságát szolgálja – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek