Új híd épülhet a magyarok kedvenc horvát szigetére - videó

Tavaly áprilisban adták át a Peljesac hidat, amely a Bosznia-Hercegovinához tartozó területek elkerülésével köti össze Dubrovnikot Horvátország többi részével. A Horvátország történetének legnagyobb infrastrukturális beruházásaként emlegetett hídnak köszönhetően jelentősen lerövidült a menetidő a déli tengerparti területeket irányába.

Most egy újabb, a magyar turisták szempontjából fontos híd előkészítése zajlik, amely a Krk szigetre vezet majd. Az ehhez kapcsolódó tanulmányok és forgalmi dokumnetációk készítésére pályázatot írtak ki, derül ki a Croatia Week cikkéből.

A híd átívelne a Mala Vrata csatornán, és a még épülőben lévő Omišalji új kikötői termináljáig futna. A tervek szerint két szintje lenne: a felső szinten autók közlekednének, míg az alsón a vonatok. A meglévő Krk-híd az új megépítése után is működik majd, de jelentős forgalomcsökkenésre lehet számítani.

Krk városa a Krk szigetenForrás: Shutterstock/s74

Az ilyen nagyszabású projekteknél a környezeti hatástanulmány önmagában átlagosan két év, a teljes megvalósíthatósági tanulmány pedig körülbelül három évig is tarthat. Csak ezek után következne a pályáztatás a kivitelezési munkákra, és a tényleges építkezés – mondta Gregor Mihelčić, a Horvát Autópályák (HAC) projekttervező munkatársa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek