Egymillió okunk volt arra, hogy Horvátországban nyaraljunk

Nem csak egy rekordot döntöttek meg a magyarok turisták idén nyáron horvát szomszédságunkban. A szigorú adatokból egyértelműen kiderül, mennyire is rajongunk ezért csupa tenger, csupa hegy, csupa-csupa izgalmat tartogató országért. 

Horvátországról mindig is nehéz volt elfogultság nélkül beszélni. Kicsit olyan nekünk az ottani táj, mint amikor az ember arra téved, ahol talán még életében sem járt, de jól ismeri. Otthonosan mozog a szárazföldön és a szigeteken, ha Opatiját, Zágrábot, Krk-szigetet említik, fátyolos lesz a tekintete, elréved a nyári emlékeiben és élteti azokat. Mindenféle statisztikai átlagot mellőzve, biztos vagyok benne, hogy aki egyszer járt már náluk, visszatérő vendég lesz. 

Vigítótotony PorernélForrás: Shutterstock

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Horvát Idegenforgalmi Közösség elemzése az idei nyárról. Adataik szerint több rekord is született 2023 első kilenc hónapjában. A turisztikai rekordok könyvébe mi, magyarok is bekerültünk, ugyanis közel 3,5 millió vendégéjszakát töltöttünk náluk, és ez a szám már  most magasabb mint 2019-ben, az eddigi legjobb évben. S ha ez az adat kevés lenne, akkor kapaszkodjunk, ugyanis több, mint 1 millió vendégéjszakát töltöttünk a Kvarner régióban, ami ugyancsak rekordnak számít. 

Rekord rekord hátán

De az adatok összeségükben is csinosak: 18,7 millió turista érkezett összesen Horvátországba, és emellett 102 millió vendégéjszakát regisztrált az ország. A turistaérkezések száma a tavalyi évhez képest 8,5 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 2 százalékkal.

A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezett (22,6 millió) turisták, majd a szlovének (10,2 millió), és az osztrákok (7,9 millió) töltötték el, hazánk pedig hetedikként (3,5 millió) szerepel ebben a rangsorban. 

Nincs két egyforma naplementeForrás: Ivan Vuksa/Pixabay

S hogy melyek voltak a legkedveltebb magyar úti célok? Nos, a TOP5 lista első helyén a Kvarner-régió szerepel, majd az Isztria, Zadar és környéke, Split régió és Sibenik környéke. A TOP 5-ös lista helyszínein legtöbbször Crikvenicát, Virt, Rovinj-t, Poreč városát és Medulint keresük fel. A magyarok 25 százaléka szervezetten vagy utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 75 százalékuk egyénileg szervezte meg nyaralását - többnyire apartmant béreltek. 

Nem csak a tenger, de a hegyek is várnakForrás: Facebook / Zadar Outdoor Festival / Készítette: Boris Kacan

Horvátország ez is, és az is

Az idei forgalom megerősíti, hogy a magyarok kedvenc nyaralóhelye továbbra is Horvátország. Továbbá az is látható, hogy már nem csak a nyári szezonra korlátozódik a magyarok látogatása, egyre többen utaznak áprilisban-májusban és szeptemberben" – mondta Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója a hivatalos sajtótájékoztatón. „Úgy látjuk, hogy mind az euro bevezetése, mind a schengeni övezethez való csatlakozás, hozzájárul ehhez a sikeres évhez. Jövőbeni terveink között szerepel, hogy megmutassuk a magyar utazóközönségnek, Horvátország nemcsak nyáron kiváló választás, hanem ősszel, télen és már kora tavasszal is várja a látogatókat számos gasztronómiai és aktív programlehetőséggel, legyen szó szarvasgomba vadászatról, túrázásról, kerékpározásról vagy gasztronómiai és kulturális városlátogatásról."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek