10 csodálatos téli program Horvátországban

Bár a legtöbb embernek Horvátországról kizárólag a napfény és a tengerpart jut eszébe, és utazást is leginkább nyaralásra tervez, pedig az ország télen egy teljesen más oldalát mutatja meg, amelyet sokan nem ismernek még.

Jégmese a Plitvicei-tavaknál

A Plitvicei-tavak meglátogatása az évszaktól függetlenül különleges élmény, de a tavak és vízesések által létrehozott lenyűgöző kristályos formák és alakzatok egy téli tündérmesére emlékeztetnek. Egy olyan varázslatos mesevilág, mintha minden jégképződmény vagy dérrel borított fatető mögött bújnának el a Jégvarázs tündérmese főszereplői.

Plitvicei-tavak Nemzeti ParkForrás: Aviareps

Zavartalan tengerpartok

Bár a tél nagyon enyhe a horvát tengerparton és a szigeteken, csak a legbátrabbak merészkednek ilyenkor a tengerbe. Azonban fürdőzés nélkül is rengeteg látnivaló akad. A tengerparti városok télen is várják a látogatókat a szelíd téli nap meleg sugarai alatt. Opatija 12 kilométeres tengerparti sétánya lenyűgöző. A Lungomare parti sétány Preluk és Lovran között a tengerparton kalauzol minket végig a Kvarner-öböl mentén a Monarchia korabeli épületek mellett. Érdemes ilyenkor felfedezni a horvát szigetek rejtett téli világát. A horvátországi télnek ezer arca van, és mindegyik egyformán szép és vonzó.

OpatijaForrás: Aviareps

A legbájosabb karácsonyi vásárok

Az adventi időszak beköszöntével számos történelmi város ünnepi fényekbe burkolózik, kézműves portékákat és forralt bort árusító standokkal telik meg. A horvát adventi vásárok igazán különleges élményt nyújtanak. A történelmi műemlékeket megvilágító fények milliói, a hagyományos ételek illata a levegőben, a karácsonyi kórusok és az emberek vendégszeretete sok szép, emlékezetes pillanatot garantál az ünnepi időszakban. Az Advent Zágrábban ráadásul rendszeresen maga mögé utasítja az európai nagyvárosok karácsonyi vásárai, de Opatija és Dubrovnik is szorosan a nyomában van.

PorecForrás: Aviareps

Szilveszteri ünnepségek

Szilveszter éjjelén a városok főterei Horvátország-szerte várják az ünnepelni vágyókat. A szabadtéri partik este 9-től indulnak, koncertekkel, zenével látványos fényinstallációkkal várják a látogatókat. Számos szálloda készül saját szervezésű szilveszteri programmal, azok számára, akik melegben, szolidabb keretek között töltenék az év végét.

ZágrábForrás: Aviareps

Tánc és karnevál a Farsang ritmusára

Horvátországban a tél a karneválok ideje. Minden régió gondosan őrzi és adja tovább a felnövő generációnak szokásait és hagyományait, ami lehetővé teszi, hogy a karneválokat (dialektustól függően "poklad"-nak vagy "fašnik"-nak is nevezik) élő történelemkönyveknek tekintsük, amelyek megmutatják a horvát régiók mesés múltját. A rijekai karnevál vagy a Samobor Fašnik Horvátország leghíresebb farsangi ünnepei közé tartoznak, de az egész ország varázslatos történelmi színpadává válik ebben az időszakban. A színes farsangi felvonulással és a helyi ételek és italok nagy választékával garantált a szórakozás a téli ünnepek alatt.

Forrás: Aviareps

Meseszép természet

A tél alapvetően kettészeli az országot, ugyanúgy, ahogy a Dinári-hegység a tájat. Az adriai partvidékre az enyhe, csapadékos tél jellemző, míg a hegyvidéket a gyönyörű hósapkákat produkáló, igazán hideg, csikorgó éghajlat uralja. A Velebit és Paklenica drámai szépsége, Gorski Kotar és Lika vad hegyi ösvényei, Risnjak, Učka, Papuk vagy Biokovo elragadó látványa rejti a természet lenyűgöző erejét és végtelen csendjét. 

ImotaForrás: Aviareps

Termálforrások

A téli időszakban érdemes felkeresnünk a horvát termálfürdőket, ahol különleges szaunák, gyógyvizek és csúszdák várják a vendégeket. A legtöbb horvátországi termálfürdő már az ókori rómaiak óta létezik, és garantált pihenést nyújt. A magyar határtól 60 km-re fekszik daruvári fürdő, a Római Birodalom egykori ékköve, mely egészséges éghajlata és gyógyerejű vize miatt nagy népszerűségnek örvend. Zágrábtól 30 percre található a Krapinske Toplice gyógyfürdője, az Aqua Vivae, ahol minden megtalálható, ami egy wellness hétvégéhez kell. Összesen 37 különböző vízi látványosság található itt, mint a gejzírek, víz alatti masszázsok, 50 méter hosszúságú csúszdák, gyerek vízi park.A szauna világában törökfürdőt, tepidáriumot, jeges szobát és bio szaunát is találunk.

Daruvarske TopliceForrás: Aviareps

A sport szerelmeseinek

Síelés, túrázás a hegyekben, kerékpározás vagy egy könnyed séta a tengerparton, mind tökéletes kikapcsolódás. Karlovac közelében fekszik Bjelolasica, Horvátország legnagyobb síparadicsoma, ahol sífutásra is van lehetőség. Isztria és a Kvarner-öböl, illetőleg a szigetek több száz kilométernyi hó- és fagymentes kerékpárúttal rendelkeznek, így valóban télen is megörvendeztetik a biciklizés szerelmeseit. Napsütésben igazi élmény a langyos, csodálatos időben, örökzöld növényzettel borított tájon tekerni. a csodaszép kékségű tenger, felettünk a hegytetőn szikrázó hó.

Novi VinodolskiForrás: Aviareps

Csendes, nyugodt tengerparti városok

Népszerűségük miatt Horvátország néhány leghíresebb történelmi városai és látnivalói a nyári hónapokban rendkívül zsúfolt. Télen sokkal intimebb környezetben fedezhető fel a a megtelt táblát mutogató Dubrovnik, a nyüzsgő Split vagy Trogir. A nyári dömping helyett érdemes télen ellátogatni bármelyik horvát városba, lehetőség nyílik kényelmes tempóban, nyugodtan felderíteni a számtalan történelmi nevezetességet, a világörökségi helyszíneket és beülni egy-egy hangulatos kávézóba és konobába.

RovinjForrás: Aviareps

Kulináris különlegességek

Horvátországban egész évben jókat lehet enni, de az igazi kulináris varázslat az ünnepi időszakkal kezdődik. A téli hónapokra ízekben gazdag, kiadós ételek készülnek, érdemes ilyenkor megkóstolni néhány autentikus fogást. A hagyomány szerint Ádám és Éva napján, a karácsony előtti napon, nem esznek húst. Ezért a hal veszi át a fő szerepet, többnyire a tőkehal. Piros, vagy fehér lében készülhet, kanállal eszik, vagy kenyérre kenik, és Isztriától kezdve Dalmácián keresztül Zágrábig számos módra készítik. Dalmácia felé véve az irányt így karácsonykor a "pašticada" módra készült marhapörkölt illatában fürdik. Noha mindenki azt állítja, hogy éppen az övé a legjobb, mert eredeti recept alapján készült, a készítési módja eltér az adriai tengerpart különböző részein. Gorski Kotarban a pulykáé a főszerep mlinci tésztával, akárcsak Zágrábban, vagy az Észak-Adrián. Muraközben kacsát készítenek, és mint minden sültjüket, hajdinakásával tálalják.

Pulyka a karácsonyi asztalonForrás: Aviareps

Forrás: Aviareps

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek