Horvátország is ott van a Lonely Planet 2024-es top 10 úti célja között

Megjelent a Lonely Planet, az egyik vezető globális utazási platform és utazási szakmédia Best in Travel listája, ahol megnevezték a 2024-es év legjobb úti céljait. Az első 10-ben ott van Mongólia, India, Saint Lucia és bizony Horvátország is.

A Lonely Planet 50. évfordulója alkalmából tette közzé a világ 50 legjobb úti céljának listáját öt kategóriában. A legjobb 10 között olyan országok kaptak helyet, mint  Mongólia, India, Saint Lucia, Mexikó, Marokkó, Chile, Benin, Üzbegisztán, Pakisztán és egy gyönyörű európai ország, Horvátország.

Rab sziget, LoparForrás: ©Aleksandar Gospic / Horvát Idegenforgalmi Közösség

A legjobb országok listája mellett a Lonely Planet a legjobb fenntartható úti célok, a legjobb város, a legjobb régió és a legjobb ár-érték arányt kínáló úti célok listáját is közzétette.

Horvátország számára hatalmas elismerésnek számít ez a "helyezés", mely bizonyítja, hogy az ország természeti örökségei, gazdag kultúrája, az itt élő emberek vendégszeretete és a turisztikai kínálat is egy szinten van a világ leglátogatottabb helyszíneinek kínálatával - olvasható a Horvát Idegenforgalmi Közösség közleményében.

A Lonely Planet ismertetője szerint Horvátország egy gyönyörű ország, ami napsütötte tengerparttal, számtalan szigettel, kihívásokkal teli hegyekkel és történelmi városokkal várja az utazókat. Az utazási oldal kiemelte továbbá Horvátország schengeni övezetbe való belépését, a Pelješac-híd megnyitását és más infrastrukturális projekteket, amelyek a világ legjobb országai közé emelték.

Dubrovnik óvárosaForrás: ©Julian Duval / Horvát Idegenforgalmi Közösség

Mindezen hírek mellett múlt héten tette közé a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), hogy felvette Slunj városát a világ 54 legjobb turisztikai falujának listájára. Slunj Karlovactól 50 kilométerre délre, a Slunjcica és a Korana folyók csatlakozásánál fekszik. A csodaszép vízesésekkel rendelkező horvát kisváros, és fenntartható gazdálkodás egyik kiemelt példája egész Horvátországban.

Magyar vonatkozás

Legutóbb Tokaj-Hegyalja lett a legfenntarthatóbb hazai úti cél egy online felmérés szerint, most pedig egy akkora elismerésben részesült a régió, pontosabban az ország egyik legismertebb falva, amire eddig még nem nagyon volt példa.

Forrás: Shutterstock.com / ZGPhotography

Az előbb említett Turisztikai Világszervezet (UNWTO), az ENSZ felelősségteljes, fenntartható és mindenki számára elérhető turizmust népszerűsítő szervezete, a szépséges Tokajt is felvette a világ 54 legjobb turisztikai falujának listájára

A Lonely Planet úti célok kategóriák szerinti teljes rangsora ITT található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek