Hófödte tájak, melyek télen mutatnak a legszebben 2.

Minden évszaknak megvan a maga bája. A tél a végtelen fehérség, az éteri tisztaság, a jégkristályok fagyos csillogása, a befelé fordulás és a nyugalom időszaka. Cikksorozatunk első részében három téli mesevilágot, a japán Hokkaidot, a norvégiai Tromsot és a kanadai Sziklás-hegységet mutattuk be, most pedig három újabb olyan hely következik, ahol a tél nem is mutathatna szebben.

Yellowstone Nemzeti Park, Egyesült Államok

A Yellowstone Nemzeti Parkba a legtöbb látogató nyáron érkezik, pedig ez a csodálatos hely az év bármely szakában életre szóló élményeket kínál. Semmihez sem fogható a park látványa télen, amikor a végtelen hó borítja a tájat. Ez a gyönyörű, természeti kincsekben gazdag park az Egyesült Államok Wyoming államában található, de kiterjed Montanára és Idahóra is.

Emerald gejzírmedenceForrás: Shutterstock/Steve Ostermiller

Télen a táj tényleg varázslatos: a hó alól gőzölgő gejzírek, a színes termálmedencék és a havon átkelő bölények látványában gyönyörködhetünk. A Yellowstone legismertebb látnivalói közül néhány, mint például az Old Faithful gejzír télen nem látogatható, de még így is akad bőven látnivaló, ami miatt érdemes idelátogatni. Mivel egy hatalmas, 8980 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el, rengeteg túraútvonal áll a rendelkezésre, melyeket hótalpas túrákon, sífutással, motorosszánnal is felfedezhetünk. Utunk közben nem csak bölényekkel, hanem jávorszarvasokkal is találkozhatunk, ha pedig a vadászó farkasfalkákat néznénk meg, akkor irány a Lamar-völgy.

Bölények kutakodnak élelem után a hó alattForrás: Biosphoto via AFP/Oscar Diez Martinez

Finn Lappföld

Ha a téli varázslat esszenciáját szeretnénk megtapasztalni, akkor mindenképp el kell utaznunk a Finnország északi területein lévő Lappföldre. A hideg, téli éghajlat, valamint a tűlevelű fák, például lucfenyők bősége miatt ez a hely sok országban szorosan összefonódott a karácsonnyal.
A fővárostól, Rovaniemitől 8 kilométerre található egy kis üdülőfalu, Mikulásfalva, amelyet 1985 óta az öreg szakállas hivatalos otthonának tekintenek. A Mikulás kunyhója valószínűleg az egyik legizgalmasabb hely a gyerekek számára, ahol egy piros ruhába öltözött bácsi a kandalló mellett figyelmesen végighallgatja kívánságaikat.

MikulásfaluForrás: Aleksei Verhovski/Shutterstock

De Lappföld a Mikulás kunyhóján kívül is nyújt bőven élményt. Ősztől tavaszig látható a sarki fény, amelyet üvegtetős kabinokban, ágyból fekve csodálhatunk. Szinte mindenütt találkozhatunk rénszarvasokkal, a 200 ezres állomány legtöbb példánya szabadon járkál a lappföldi vadonban. Megismerkedhetünk az EU egyetlen őslakos népcsoportja, a számik kultúrájával, és emellett számos szabadtéri programon is részt vehetünk, a motorosszános szafariktól a kutyaszántúrákon keresztül a rénszarvas-szános kirándulásokig. A hatalmas, hóval borított erdők és befagyott tavak nyugodt és csodálatos látványt nyújtanak. 

A sarki fényForrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Ismail Duru

Izland

Izland vulkáni eredetű szigetének tájai az év bármely szakában drámai hatást keltenek, télen azonban szinte éteri a látványuk. A hideg évszak csúcspontján hótakaró borítja a szigetet, a vízesések jégoszlopokká változnak. A szezon fénypontja a megfoghatatlan égi jelenség, a sarki fény, más néven az aurora borealis.

A Langjokull gleccseralagútForrás: Shutterstock/Lightfield Studios

De az évszak ideális alkalom a különféle havas kalandok kipróbálására is, a kalandvágyóbbak, és a visszafogottabb programokat kedvelő természetbarátok is találhatnak maguknak bőven programot. A jégbarlangok felfedezése, a gleccsertúra és a motoros szánozás csupán néhány program az izgalmas élmények közül.

Az ország ikonikus látványosságai, mint például a legnépszerűbb turistaút, az Aranykör, a Skogafoss-vízesés és a Gyémánt-part szintén egyedi bájt kapnak a jég és a hó által.

Skogafoss, IzlandForrás: ZVARDON/ONLY WORLD/Only France via AFP

Gyönyörködhetünk a Vatnajökull jégbarlangok kristálycsodáiban, a jéggel borított fekete homokos strandok látványában és az óceán hullámai által faragott jégképződményekben is.

Forrás: Cruise AmericaGuide to IcelandVisit FinlandWikipediaen-vols.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek