Külföldi karácsonyi vásárok, amelyek vonattal átszállás nélkül elérhetők

Vannak, akik számára nem lehet teljes az adventi időszak egy karácsonyi hangulatú utazás nélkül. Persze a hazai vásárok is mind csodálatosak, de extra izgalmat ad az ünnepi időszaknak, ha egy új város felfedezését is beiktatjuk. Az alábbiakban mutatunk néhány külföldi karácsonyi vásárt, amelyek vonattal átszállás nélkül és gyorsan elérhetők.

Válogatásunkban olyan külföldi városok szerepelnek, ahova legfeljebb öt óra az út. Mivel a december 9-én induló Zágráb Advent Expressz menetideje bőven meghaladja ezt, kimaradt a listából.

Bécs

Már-már közhelynek hangozhat a bécsi karácsonyi vásárt ajánlani a magyar turistáknak, de ezt a várost egyszerűen nem lehet elégszer látni. Az utazás nem megerőltetőbb, mintha Szegedre mennénk, hiszen csak 2:41 perc a menetidő, ráadásul óránként indulnak vonatok. Ha most vennénk meg a jegyet december 8-ra, a legolcsóbbat 20 euróért (7600 forint) találjuk meg a MÁV oldalán.

BécsForrás: AFP/The Associated Press/Kirsty Wigglesworth

És hogy mi vár ránk decemberben az osztrák fővárosban? Karácsonyi sütemények, forró puncs és sült mandula illata, ünnepi fényekben csillogó utcák az óvárosban, karácsonyi hangulat.

Salzburg

Ha ugyanarról a járatról nem szállunk le Bécsnél, hanem tovább utazunk, akkor összesen 5 óra és 12 perc alatt egy világörökségi városban, Salzburgban találhatjuk magunkat. A legolcsóbb jegy december 8-ra 51 euró (19 380 forint). A történelmi múltú salzburgi karácsonyi vásár a világ egyik legszebb és legrégibb adventi vására, amelyet csodálatos helyszínen, a salzburgi óváros kellős közepén alakítottak ki.

SalzburgForrás: Izabela23/Shutterstock

Az utazás ugyan felemészt pár órát, de cserébe a táj már az ablakból is szép; a városhoz közeledve az Alpok hegyei tűnnek fel. Ha a 6:40-essel elindulunk, az ebédünket már Salzburgban tölthetjük. Ez a gyalogszerrel is könnyedén bejárható település, amely Mozart szülővárosa volt, óvárosáról, Európa legnagyobb, sziklára települt középkori erődjéről, valamint babaházszerű, színes barokk épületeiről híres.

Graz

Egy másik osztrák város, ahova átszállás nélkül juthatunk el pár perccel több mint 5 óra alatt, Graz,  amely szintén a világörökség része, és ahova 45-50 euróért (17 100 forint-19 000 forint) foglalhatunk jegyet december 8-ra, ha időben intézkedünk. Ahogy Bécsbe és Salzburgba, ide is óránként indulnak vonatok. A stájer főváros, melynek egyik legfőbb nevezetessége az Óratorony, egyedülálló, cseréptetős városképe miatt lett UNESCO-védett.

Graz jégből készült betlehemeForrás: Aron M/Shutterstock

Ilyenkor, karácsonyhoz közeledve, vásárok, ünnepi fények, életnagyságú jégből készült betlehem és a városházára vetített adventi naptár várja a látogatókat. A stájer fővárost egyébként a sokoldalú és változatos, déliesen könnyed életérzés jellemzi; híres gyönyörű kilátópontjairól, építészeti remekeiről, művészeti tereiről, trendi fesztiváljairól és menő dizájnboltjairól.

Pozsony

Ha számunkra fontos, hogy minél rövidebb időt kelljen a vonaton töltenünk, az egykori magyar főváros, Pozsony is megér egy hétvégét, ahova 2 óra 23 perc alatt érkezhetünk meg Budapestről, mindössze 11 euróért (4180 forint). Ilyenkor, karácsony környékén a Duna menti szépségként is emlegetett szlovák főváros legszebb része karácsonyi vásárrá alakul át.

Pozsony, karácsonykorForrás: Renata Sedmakova/Shutterstock

Az Óváros december 22-ig emberekkel telik meg: finomságoktól lesz illatos és karácsonyi énekektől hangos. Ha itt vagyunk, érdemes figyelmet szentelni a város jelképének, a Pozsonyi várnak és a rózsaszín homlokzatú klasszicista Prímáspalotának, de ne feledkezzünk meg a szlovák szakácsok és sörfőzők remekműveiről sem!

Brünn

A Budapest és Prága között fekvő cseh város, Brünn is könnyedén elérhető Budapestről. A dél-morvaországi főváros a történelem, a modern építészet, a kultúra és a bárokban nyüzsgő éjszakai élet tökéletes kombinációja.  December 8-ra átszállás nélkül 20 euróért, azaz 7600 forintért találjuk meg a legolcsóbb jegyet.

Brünn, karácsonyi vásárForrás: Montypeter/Shutterstock

Az ünnepek Brünnben karácsonyi vásárokat és kulturális programokat jelentenek a Szabadság téren és az egész városban, valamint a hagyományos káposztapiacot a Morva téren és a Radnická utcában. Több tucat árus kínálja kézműves termékeit városszerte, különféle édes finomságokat, sertésből készült specialitásokat, forró puncsot, mézsört és egyéb karácsonyi finomságokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek