Ebben a mesefaluban él a Mikulás egész évben

Azt persze tudjuk, hogy a Mikulás december 6-án ajándékokat csempész a gyerekek csizmájába. De vajon mit csinál az év többi napján? Egyáltalán hol tartózkodik? A legtöbben Finnországra tippelnének, és igazuk is van, de arról már kevesebben tudnak, hogy egész évben egy hivatalban tevékenykedik, ami ráadásul az északi sarkkörre esik.

A Mikulás falvaForrás: Aleksei Verhovski/Shutterstock

Bár a Mikulás évente csak egyszer látogat el az otthonunkba, a lappföldi Mikulásfaluban (Santa Claus Village) az év minden napján találkozhatunk vele. A Rovaniemitől 8 kilométerre található kis üdülőfalut 1985 óta tekintik az öreg szakállas hivatalos otthonának. A Mikulás kunyhója valószínűleg az egyik legizgalmasabb hely a gyerkeknek, már amelyik nem fél a Télapótól. Ez az a hely, ahol egy piros ruhába öltözött bácsi egy kandalló mellett figyelmesen végighallgatja a gyerekek kívánságait, és ide érkeznek be a gyerekek postára adott levelei is.

A Mikulásfalu felülnézetbőlForrás: Smelov/Shutterstock

De a Mikulásfaluban ezen kívül is akad érdekesség. Az üdülőfalun halad keresztül például az északi sarkkör, az északi félteke legdélebbi szélességi köre, ahol van olyan nap az évben, amikor 24 órán keresztül nem nyugszik le a Nap, vagy éppen nem kel fel. Ezt a mágikus vonalat pontosan ki is jelölték, és akik a Mikulásfaluban áthaladnak rajta, oklevelet kapnak annak bizonyítékaként, hogy jártak az északi sarkkörön túl. Bár a falu bővelkedik tipikus turistacsalogató programokban, az egyik legnépszerűbb látnivaló az északi fény, amelyet augusztus végétől kora áprilisig bármikor megcsodálhatunk. Ha valóban látni szeretnénk, akkor mindenképp ebben az időszakban jöjjünk, mert az év többi napján nem elég sötét az ég ahhoz, hogy látni lehessen.

Az égi jelenség mellett a Mikulás mítoszának minden eleme megtalálható az üdülőparkban, a gyerekek nagy örömére: vannak például valódi rénszarvasszánok, amelyeket ki is próbálhatunk, és egy igazi posta is üzemel, ahova minden évben fél milló gyerek küld levelet a kívánságaival. De mi magunk is postára adhatunk speciális északi sarkkörös bélyeggel ellátott képeslapokat a szeretteinkenk. Ezen kívül jégszobrok, karácsonyi ételeket felszolgáló vendéglők, szuvenírstandok és számi kézműves termékeket árusító üzletek gondoskodnak a felhőtlen kikapcsolódásról. Ha pedig ott is aludnánk, különféle szállások közül válogathatunk. Vannak pédául hóból és jégből készült, üvegtetejű igluk, amelyekből 360 fokban belátni az északi fényben pompázó eget, emellett jégből készült étterem és jégbár is a rendelkezésünkre áll a téli szezonban. Ha idén már nem tudjuk megszervezni, hogy eljussunk a faluba, egy virtuális túrán is bejárhatjuk a területét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek