Boldog románok, szorongó németek: kiderült, mely európai országok lakói a legboldogabbak

Az Eurostat szerint az elmúlt évben az uniós polgárok általában meglehetősen elégedettek voltak az életükkel. Az EU statisztikai hivatalának új adatai szerint Ausztria a legboldogabb ország a 27 tagú blokkban.

Karintia, Ausztria - az osztrákok tudnak lazítani és megélni a pillanatot - illusztrációForrás: MichaelSTABENTHEINER_KaerntenWerbung

Ausztria összességében 7,9 pontot kapott a 10-ből az Eurostat „életminőségi mutatói" éves kiadványában, amely a tagállamokban végzett felméréseken alapul. Lengyelország, Finnország és Románia együttesen a második helyen végzett 7,7 ponttal a 10-ből, míg a skála másik végén Bulgária érte el a legalacsonyabb pontszámot, mivel az egyetlen ország, amely az összesítésben hatnál (5,6) kevesebbet ért el. Magyarország szintén a lista kevésbé vonzó részén, a 22. helyen áll.

Finnországi horgászok - a hideg ellenére a finnek minden évben a lista elején állnak boldogság terén - illusztrációForrás: Arto Kojo/Pixabay

„Érdekes megjegyezni, hogy egyes országok, amelyeket a közelmúltban alacsony jövedelmi szinttel társítottak, mint például Romániát és Lengyelországot, azok közé az országok közé tartoznak, ahol a legmagasabb az élettel való elégedettség – ami jól mutatja a szubjektív jólét és a közérzet közötti kapcsolat összetettségét, a gazdasági jólét" – fejtette ki az Eurostat.

Frissen esett hóban gyalogolnak túrázók a lengyel Tátrában fekvő Zakopane síüdülőhely közelében - az egészséges életmód is hozájárulhat a jó közérzethez és az elégedettség érzetéhez - illusztrációForrás: MTI/EPA-PAP/Grzegorz Momot

Olaszország, Spanyolország és Franciaország, az EU három legnagyobb gazdasága, mind a kontinens 7,1-es átlaga körül mozog.

A felmérésben azonban Németország az egyik legboldogtalanabb ország, amely csak Bulgáriát veri le, 6,5 ponttal. A  2021-es adatok szerint még 7,1 pontot ért el.

Noha a tanulmány nem jelöli meg a németek életével való általános elégedettségének csökkenése mögött meghúzódó okot, úgy tűnik, összhangban van más közvélemény-kutatásokkal, amelyek az ország lakóinak hangulatának visszaesését tükrözik.

Stresszes lenne az életük a németeknek? A fotó illusztrációForrás: nick photoarchive/Pixabay

A kölni Rheingold Intézet által a múlt héten közzétett külön felmérés szerint a németek mindössze 22 százaléka tartotta magát „elkötelezett optimistának", míg 29 százalékuk „elégedett mérsékelt". A tanulmány azt is megállapította, hogy a felnőttek legfeljebb 20 százaléka szorong, míg 9 százalékuk érdektelen és visszahúzódó. Úgy tűnik, hogy az aggodalmak Németország gazdasági stagnálásával, az ukrajnai háborúval és a bevándorlással kapcsolatosak, írja az Independent a The Times cikke alapján a 

(Borítókép forrása: Facebook/Hochkar-illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek