Idén is megrajzolták a világ boldogságtérképét - Európa tarol

Jó hír, hogy van ok az optimizmusra a világ boldogságáról szóló legújabb jelentés alapján! Miért is? Például azért, mert a jóindulat körülbelül 25 százalékkal magasabb, mint a világjárvány előtt volt, és éppen a járvány okozta káosz miatt sokan újragondolták az életcéljaikat is. Többek között ezt is megtudhatjuk a március 20-án hétfőn, a boldogság nemzetközi napján közzétett jelentésből.

„A mások iránti jóindulat, különösen az idegenek segítése, 2021-ben drámaian megnőtt, és 2022-ben is magas maradt" – mondta John Helliwell, a World Happiness Report egyik szerzője. A jelentés, amely az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának kiadványa, több mint 150 országban végzett globális felmérési adatokra támaszkodik.

Március 20-a a boldogság világnapjaForrás: Lucie/Pixabay

Ők zsinórban 6. éve a legboldogabbak

Nagyrészt a Gallup World Poll életértékelésein alapuló rangsor szerint Finnország lakói immár hatodik éve a világ legboldogabb emberei.

Nem számit, hogy sokszor csontig hatoló hideg van, a finnek imádnak élni - illusztrációForrás: Arto Kojo/Pixabay

A skandináv ország és szomszédjai, Dánia, Izland, Svédország és Norvégia mind nagyon jó eredményeket értek el az egészséges élettartam, az egy főre jutó GDP, a szociális támogatottság, az alacsony korrupció, a nagylelkűség egy olyan közösségben, ahol az emberek gondoskodnak egymásról, illetve a kulcsfontosságú életbeli döntések meghozatalának szabadsága terén.

Helliwell szerint - aki a British Columbia Egyetem Vancouver School of Economics professzora - más társadalmak is tanulhatnak tőlük, így mintaként is szolgálhatnak.

Íme, az első 20 helyett!

1. Finnország
2. Dánia
3. Izland
4. Izrael
5. Hollandia
6. Svédország
7. Norvégia
8. Svájc
9. Luxemburg
10. Új-Zéland

Új-Zéland földrajzilag a Föld legelszigeteltebb állama, lakói pedig ezt egyáltalán nem bánják, hiszen mesés környezetben élnekForrás: Holger Detje/Pixabay

11. Ausztria
12. Ausztrália
13. Kanada
14. Írország
15. Egyesült Államok
16. Németország
17. Belgium
18. Csehország
19. Egyesült Királyság
20. Litvánia

Új belépő is van a legboldogabb 20 között

Míg évről évre ugyanazok az országok szerepelnek az első 20 között, idén új belépő is van: Litvánia. A balti nemzet az elmúlt hat évben folyamatosan felfelé lépdelt a legboldogabb országok listájának létráján: a 2017-es 52. helyről a 20. helyre ért a legújabb listán.

Litvániában is elégedettek az emberek - illusztrációForrás: Evelina Miliukaite/Pixabay

A többi balti ország, Észtország (31.) és Lettország (41.) is felkapaszkodott a ranglétrán. „Lényegében ugyanaz a történet, mint Közép- és Kelet-Európa többi részén" – mondta Helliwell.

Forrás: CNN

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek