Az apró karibi sziget, ahol Oppenheimer a legboldogabb volt

Amikor bemutatták az év egyik legjobban várt filmjét, az Oppenheimer életét bemutató mozit, az emberek szerte a világon tanúi váltak egy rejtélyes tudós felemelkedésének és bukásának, aki egy olyan halálos fegyvert alkotott meg, amely képes volt elpusztítani az emberiséget. Eddig kevesen ismerték J. Robert Oppenheimer magánéletét, és még kevesebben tudták azt, hogy életének utolsó szakaszát egy karibi szigeten töltötte. Részletek Eliot Stein, a BBC munkatársának cikkéből.

"1945-ben, miután az amerikai hadsereg atombombát dobott le Hirosimára és Nagaszakira, Oppenheimert nemzeti hősként emlegették. Képe felkerült a Time és a Life magazinok címlapjára, és Amerika leghíresebb tudósává vált " – mondta Kai Bird, akinek Pulitzer-díjas könyve, a Prométheusz: J. Robert Oppenheimer diadala és tragédiája, amelyet a néhai Martin J Sherwinnel ír –, ihlette az új életrajzot.

Julius Robert Oppenheimer 1964 szeptemberében, PadovábanForrás: leemage / Leemage via AFP

"Közvetlenül Hirosima után mély depresszióba esett... élete hátralevő részét azzal töltötte, hogy figyelmeztesse az emberiséget ezeknek a fegyvereknek a veszélyeire és az ellenőrzésük szükségességére, így nagyon bonyolult viszonya volt ehhez a szörnyű dologhoz, amelynek megépítéséért ő maga is felelős volt" – írják.

1954 nyarán a megszégyenült fizikus elhagyta a princetoni otthonát és elhajózott feleségével és két gyermekével a Virgin-szigetekhez tartozó St John szigetre.

"Amikor először meglátták a szigetet, Oppenheimer beleszeretett St Johnba... szóval a következő évben visszament, és végül talált egy ingatlant a tengerparton, és felépített egy nagyon egyszerű, spártai faházat. Itt töltötte élete hátralévő részét."

Az édeni sziget, amibe Oppenheimer első látásra beleszeretettForrás: Hemis via AFP/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bib

Oppenheimer egy előkelő otthonban nőtt fel Manhattan Upper West oldalán, ahol három szobalányuk, és egy sofőrjük volt, és Van Gogh-festmények lógtak a falakon.

Amikor a család 1954 júliusában partra szállt a Manhattan méretű szigeten, nem volt sem telefon, sem áram, a földutakon pedig pávák és szamarak kószáltak.

A sziget első bárja még két évig nem épült fel, legnagyobb épülete pedig egy egyszintes nyugat-indiai mézeskalács stílusú házikó volt.

A sziget ma is a természet része, ahol a kiépített utakon túl áthatolhatatlan dzsungel vanForrás: Hemis via AFP/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Ahogy Bird és Sherwin írja: "Robert természetének legszelídebb része St John szigetén bontakozott ki." A fizikus az öböl felé néző asztalánál írt verseket. Feleségével, Kittyvel napokig hajóztak az Egyesült Államok és a Brit Virgin-szigetek között. A pár minden szeptemberben három tucat meghívót küldött barátaiknak egy szilveszteri partira, ahol homársalátát és pezsgőt szolgáltak fel, helyi kalipszózenekart béreltek fel, Robert pedig táncolt a tengerparton, mielőtt különféle csillagképeket mutogatott a vendégeknek.

Családjával ide, Cruz Bay-be érkezett meg előszörForrás: robertharding via AFP/Richard Cummins/Richard Cummins

Oppenheimer 1955-től 1967-ben bekövetkezett haláláig élt itt. 62 éves korában torokrákban halt meg. Kérésére Kitty egy csónakkal kivitte férje hamvait a, egy apró sziget Carval Rock felé, amelyet a házikóból szokott nézegetni, és bedobta őket Hawksnest-öbölbe. Amikor Kitty 1972-ben elhunyt, a hamvait ugyanott szórták szét. Lányuk, Toni örökölte a házat, aki depresszióban szenvedett, és 1977-ben ebben a házban vetett véget az életének.

Oppenheimer és felesége hamvait is a tenger egyik öble nyelte elForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Andrea Pistolesi

Majdnem 70 évvel azután is, hogy Oppenheimer megszökött St Johnba, még mindig ez a legtávolabbi és legkevésbé fejlett sziget . St John kétharmada védett nemzeti park maradt göcsörtös erdőkkel és hegyeit szőnyeggel borító tüskés kaktuszokkal, valamint több mint 20 túraútvonallal, amelyek 20 négyzetmérföldes terepen keresztezik egymást. Nincsenek repülőterek vagy tengerjáró hajókikötők, és a vadszamarak még mindig szabadon kószálnak a sziget félreeső keleti dombjain.

Az eldugott Oppenheimer beach

Manapság, hacsak valaki nem a saját hajóján fut be, mint Oppenheimerék, a látogatók a St Thomasból induló komppal Cruz Bay-be érkezhetnek meg St John fővárosába, ahol a sziget 3880 lakosának többsége él. 

Mostanra egyre több turista érkezik a sziget fővárosa, Cruz Bay kikörtőjébeForrás: Hemis via AFP/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Az Oppenheimer Beach más néven Gibeny Beach a sziget északi részén található, de a legtöbb turistatérképen nem szerepel, nincs kitáblázva sem. Emiatt az Oppenheimer Beachet leginkább csak a helyiek ismerik és használják, és igyekeznek is titokban tartani a kilétét. Szerintük, ez a Virgin-szigetek egyik legjobb strandja, és az teszi olyan különlegessé, hogy olyan félreeső. Íme!

Oppenheimer házát az orkán erejű szelek erősen megrongálták, és miután nem maradt pénz az fenntartására, gyorsan tönkrement. A Virgin-sziget kormánya ezt követően átvette az irányítást a föld felett, és felújította a házat, de a helyén most egy kultúrház áll az eredeti alapokon.

"Bár a ház, amelyben Oppenheimer lakott, nagyon másképp nézett ki, mint a mai szerkezet, jó leülni a kültéri teraszra, és olyan kilátásban gyönyörködni, mint amit Oppenheimer tapasztalt volna" - mondta Andrea Milam, a Virgin Islands Daily News St. Joni tudósítója. "Talán az öböl békét és nyugalmat hozott Oppenheimernek, miközben igyekezett menekülni a világra gyakorolt nagy hatása elől."

(Forrás: bbc.comexplorestj.com)

 

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek