Friss fotók: Visszakerült a kereszt a Notre-Dame újjáépített huszártornyának csúcsára

Szerdán visszakerült a kereszt a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára. A keresztet délután egy daru emelte a levegőbe, és arról szerelték fel a huszártorony tetejére, amelynek sziluettje az elmúlt napokban egyre inkább kirajzolódott az állványzat mögött.

Négy és fél évvel a Notre Dame-székesegyház tűzvész után és egy évvel az újranyitás előtt a torony sziluettje ismét látható az állványzaton keresztülForrás: Hans Lucas via AFP/Eric Broncard / HANS LUCAS/Eric Broncard

A keresztet napra pontosan egy évvel azelőtt helyezték vissza, hogy a gótikus építészet remekműveként számon tartott katedrális újranyitja kapuit. Bár voltak extrém ötletek is a torony újjáépítésére, az illetékes hatóságok döntése alapján a székesegyházat az eredeti formájában állítják helyre. A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot.

Párizs jelképének jelentős része négy és fél évvel ezelőtt égett le - illusztrációForrás: Hannah Reding/Unsplash

A leomlott 66 méter magas huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

A huszártorony fokozatos újbóli megjelenése az égen hónapok óta jelzi a párizsiak számára a munkálatok előrehaladását.

A torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, mint az összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna), a csúcsát egy korona, egy kakas és egy kereszt díszíti. A kakas szerdán még nem volt látható a kereszt tetején.

Munkások a székesegyház állványzatában helyezik el a keresztet az újonnan felépített torony tetejéreForrás: AFP/Ludovic Marin

"Még nem helyezték vissza" - közölte a francia elnöki hivatal, amely azt is tudatta, hogy a katolikus hagyományoknak megfelelően a kakast "meg fogják áldani a következő napokban, egy, az államfő látogatásától független szertartás keretében".

A huszártoronyra egy új kakas kerül, mert azt, amelyik túlélte a tűzvészt, egy készülő múzeumban fogják kiállítani.

Az újjáépítést vezető Philippe Jost a múlt héten azt közölte, hogy miután a huszártorony elérte a 96 méteres magasságot, a következő lépés az lesz, hogy beborítják ólommal, majd az állványzatot, amely jelenleg eltakarja, lebontják, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek