Lángokban állt a párizsi Notre-Dame

Kigyulladt hétfőn a világhírű párizsi katedrális, a Notre-Dame. Az AFP hírügynökség fotóján is látható, hogy a dóm hatalmas füsttel és lángokkal égett. Úgy tudni, nem halt meg és nem sérült meg senki.

Tűz a Notre-Dame-ban 2019. április 15-én.Forrás: AFP/Francois Guillot

Frissítés: A France24 tudósítása szerint a teljes, zömmel fából ácsolt tetőszerkezet összeomlott. Andre Finot, a templom szóvivője elmondta, a 12. századi épület szinte teljes enteriőrje megsemmisülhetett. A fő templomtornyok közül az egyikre estére átterjedt a tűz, az egyik vékonyabb templomtorony össze is omlott, erről képek is készültek (ld. a hirdetés alatt):

Az ABC News élő felvételét egy Facebook-élő videón követheti:

A tűz kezdete

A BBC News azt írja, a tűzoltók a helyszínen vannak és nagy erőkkel oltják a tüzet, aminek oka még nem világos. A képeken is látni, hogy fel van állványozva a székesegyház egy része, renoválási munkálatok zajlottak, akár itt is kiszabadulhatott egy szikra.

A közösségi médiát mindenesetre ellepték a 850 éves, lángokban álló műemlékről készített fotók és videók. A környéket kiürítették a hatóságok, a kordonokon túl viszont ezrek nézik az oltást.

Most vált igazán aktuálissá a francia katolikus egyház tavalyi felhívása is: sürgős anyagi segítséget kértek a katedrális megmentésére, ami szép lassan lepusztul. A jelenlegi felújítás 6 millió euró értékben zajlott. Épp a múlt héten emeltek vissza több restaurált szobrot a helyükre, úgy tűnik, hiába. Az UNESCO már közölte, szívesen segít Franciaországnak a helyreállításban. Nem is csoda, a Notre-Dame 1991 óta fenn van a szervezet világörökségi listáján.

A tűz megrázta Franciaországot: A France24 szerint Emmanuel Macron elnök elhalasztotta tervezett tévébeszédét, a helyszínre tart, Anne Hidalgo párizsi polgármester pedig a Twitteren kesergett a történtek miatt. Később ugyanitt az államfő is közzétette szomorú gondolatait. Donald Trump amerikai elnök is írt a Twitterre, ő (az erdőtüzek esetén használt) vízzel oltó repülőgépeket vetett volna be (bár egy ilyen megrongálódott műemléknéknek nem tesz jót, ha a repülő nagy sebességgel rázúdít kb. 6 tonna vizet).

Időközben az amerikai Notre Dame University nevű egyetem kénytelen volt közleményt kiadni arról, hogy nem az ő épületeik égnek, hanem a párizsi katedrális.

A Notre-Dame a Travelón

Az utóbbi években mi is többször írtunk a Notre-Dame-ról. 2013-ban még az volt a hír, hogy a Tourist Review összesítése szerint ez az épület lett a világ leglátogatottabb műemléke, megelőzve a piramisokat és a kínai Nagy Falat is. A Notre-Dame évi 13 millió látogatót fogad, többet, mint az Eiffel-torony.

Aztán megemlékeztünk arról, hogy pénztelen turistaként is ideális célpont a 2010-es évek elején még ingyen látogatható dóm. 2017-ben már szomorú apropó volt: egy kalapáccsal rendőrre támadó férfi miatt kellett kiüríteni a környéket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek