Ősi szarkofágot találtak a párizsi Notre-Dame alatt

Ősrégi ólomszarkofágra leltek a régészek a Notre-Dame-Székesegyház alatt. A 2019-es pusztító tűzvész után jelenleg is felújítás zajlik az épületben. Az ásatást elővigyázatossági intézkedésként rendelték el a Notre Dame 100 méter magas fából készült tetőgerincének helyreállítása előtt – olvasható a CNN oldalán.

A régészek 14.századi szarkofágokra bukkantak a Notre Dame alattForrás: AFP/Julien De Rosa

"A kereszthajó padlózata figyelemre méltó, tudományos színvonalú maradványokat tárt fel" – mondta Roselyne Bachelot, francia kulturális miniszter, majd hozzátette, hogy az ásatási munkálatokat március 25-ig meghosszabbították. Az ásatási hely egy 18. századi köves réteg alatt fekszik, de néhány mélyebb szint a 14. századig, néhány pedig a 13. század elejéig nyúlik vissza – közölte a Kulturális Minisztérium.

A 14.századi szarkofág valószínűleg egy magas rangú személyé voltForrás: AFP/Julien De Rosa

A régészek szerint az ólomszarkofág valószínűleg egy magas rangú személyé volt a 14. században. Az ásatás közben egy gödröt is feltártak közvetlenül a katedrális padlója alatt, amely valószínűleg 1230 körül készült, amikor a Notre Dame is épült. A 3 évvel ezelőtti tűz sokkolta Franciaországot és az egész világot, a párizsiak és a döbbent turisták hitetlenkedve és könnyes szemmel nézték végig, ahogy a lángok miatt lezuhant a katedrális tornya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek