Amatőr felvételeket keres a Notre-Dame leégéséről a híres rendező

Két éve lesz április 15-én, hogy kigyulladt a világhírű párizsi katedrális, és a teljes, zömmel fából ácsolt tetőszerkezet összeomlott. A tűzoltás ideje alatt többen is letérdeltek a templom irányában, együtt imádkoztak és énekeltek egyházi dalokat, és sokan adománygyűjtést kezdeményeztek az újjáépítéshez. Éppen ilyen jelentekről készült amatőr felvételeket keres most a székesegyház leégéséről filmet forgató Jean-Jacques Annaud, aki felhívást is közzé tett.

2019. április 15-én kivezényelték a tűzoltókat és a katonaságot a székesegyházban kiütött tűz megfékezéséreForrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A filmrendező a tűzvész estéjén Párizsban készült felvételeket keresi, és mindenekelőtt olyan képek érdeklik, amelyek a tragédia miatt Párizsban kialakult hatalmas dugókat, valamint a tűzoltókat buzdító énekléseket rögzítették az éjszaka folyamán. Ezenkívül a tűzben álló Notre-Dame-ot külföldön figyelők reakcióiról készült riportokat is keres a francia stáb. A felvételeket a "notredamebrule.com" internetes oldalra lehet feltölteni. Az alkotás várhatóan 2022-ben lesz látható. A nagyszabású mozifilm 5 százaléka archív felvételekből, 95 százalékban pedig újraforgatott jelenetekből fog állni. A rózsa neve és a Hét év Tibetben 77 éves rendezője már elkezdte a forgatást a tűzvészről, írja az MTI.

Jean-Jacques Annaud beszámolt arról is a felhívás internetes oldalán, hogy megmutatja majd a filmben azokat a kihívásokat, amelyekkel a sürgősségi szolgálatok szembesültek, a tűzoltók veszélyes harcát a tűz ellen, amely felett – az éjszaka végére – a szakértelem és a bátorság győzedelmeskedett. A Notre-Dame-i tűz nemcsak megrengette a világot, de lehetővé tette azt is, hogy a franciák ismét büszkék legyenek a székesegyház megmentésében részt vevők odaadására: a tűzoltók, a rendőrség, az építészek, az örökséggondozók, az összes ügynökség és szakember munkájára, fogalmaz a rendező.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek