2024-ben nyitják meg újra a Notre-Dame-székesegyházat

"A párizsi Notre-Dame-székesegyház jó úton halad, hogy 2024-ben újra megnyíljon a hívők és a nagyközönség előtt" – mondta Rima Abdul Malak kulturális miniszter csütörtökön, több mint három évvel azután, hogy a templom tőszerkezete szinte teljesen megsemmisült egy hatalmas tűzben. 

Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter megtekintette a párizsi Notre-Dame-székegyház újjáépítési munkálatait 2022. július 28-ánForrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Geoffroy van der Hasselt

A Notre-Dame-ot azután zárták be helyreállítási munkálatok miatt, miután a 2019-es tűz elpusztította a tetejét és a huszártornyot, az akkor éppen ott bámészkodók és a világ rémületére. A tragikus felvételeket élőben lehetett látni a tévében és online.

Nem sokkal a 2019 áprilisi tűzvész után Emmanuel Macron elnök azt mondta, hogy a katedrálist – amely a 12. században épült – újjáépítik, és később megígérte, hogy 2024-ig, amikor Franciaország ad otthont az olimpiai játékoknak, újra megnyitják a hívők előtt.

A 2021-es biztonsági szakasz befejezése és a székesegyház belsejének megtisztítására irányuló munka után megkezdődhettek az újjáépítési munkálatok. A rekonstrukció most elsősorban a fa tetőszerkezet, a boltívek és a torony újjáépítését foglalja magába. 

A katedrálist ugyanolyanra építik meg, ahogy korábban láthattuk, beleértve a 96 méteres tornyát, amelyet Eugene Viollet-le-Duc építész tervezett az 1800-as évek közepén – írja a Reuters.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek